Türk: I u Sloveniji crtaju svakakve karte

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izmišljeni subotnji «incident» na Hotizi, kada je hrvatska policija na poziv slovenskih kolega obavila ocevid u slucaju preminule starice na hrvatskom katastarskom podrucju na lijevoj obali Mure, slovenski opozicijski politicari pokušali su ubaciti na dnevni red sjednice parlamentarnog odbora za vanjsku politiku u srijedu, no predsjednica odbora Janja Klasinc to nije dopustila optuživši opoziciju za «nedržavotvornost».

«Nije državotvorno da odbor za vanjsku politiku raspravlja o dogadaju na slovenskom teritoriju», kazala je Klasinc, ali ipak nije mogla sprijeciti raspravu o Hotizi pod tockom razno.

Opozicija, ne libeci se manipulacije tim iskljucivo tragicnim dogadajem, optužila je vlast zbog mlake reakcije na cinjenicu da je slovenska strana pozvala hrvatsku policiju na intervenciju u podrucju za koje Ljubljana godinama tvrdi da nepobitno pripada Sloveniji. Neki su opozicijski politicari u tome vidjeli svjesno prejudiciranje granice u korist Hrvatske, ponovno upozorivši i na mlaku reakciju slovenske strane na hrvatski pravilnik o ribolovnim zonama i granicu po sredini Piranskog zaljeva. «Hrvatska vodi protiv Slovenije s dva prema nula. Prvi je gol Hrvatska dala Sloveniji pravilnikom na moru, a drugi je gol Slovenija dala sama sebi u subotu u Hotizi», zakljucio je zastupnik pucke stranke Franc Pukšic.

Ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar nazvao je «kalimerovskim» ponašanje onih na slovenskoj strani koji misle da ce «crtanjem deset geografskih karata» riješiti problem. «Granicu cemo riješiti samo arbitražnim sporazumom», porucuje Žbogar.

Slicno misli i slovenski predsjednik Danilo Türk, koji je zahtjeve opozicije da se zbog hrvatskog pravilnika o ribarstvu otkaže arbitražni sporazum nazvao neozbiljnim. Štoviše, Türk je dodatno razbjesnio opoziciju tvrdnjom da su mu poznati slucajevi da je i u Sloveniji došlo do objave karata u kojima je granica povucena onako kako bi to odgovaralo Sloveniji, zbog cega ni s hrvatskim pravilnikom «ne treba pretjerivati».


Podijeli: Facebook Twiter