Tristotinjak ucenika za bolji svijet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tristotinjak ucenika bujske OŠ Mate Balote i njenih podrucnih škola u Kaštelu, Momjanu i Brtonigli, kao i ucitelji i strucni suradnici, sudjelovali su u danima poticajne nastave, koje je ova ustanova organizirala osmu godinu zaredom.

Zajednicka tema "Za bolji svijet" ostvarena je u 17 radionica, a rezultati su prezentirani na završnoj priredbi u sportskoj dvorani, u prisutnosti predstavnika prijateljskih škola iz Pirana i Pišeca u Sloveniji, kao i izložbom literarnih i likovnih radova u holu škole.

Prvašici su se bavili ekologijom pa su u školskom dvorištu posadili hrast crniku cije su dijelove proucavali, a poslužio im je i kao model za crteže. Ucenici drugog razreda pripremili su kolac prijateljstva i podijelili ga sa školskim prijateljima. Autori cestitki i košarica od glinamola, koje ce za Uskrs darovati Caritasu i Udruzi sv. Vinka Paulskog, su ucenici treceg razreda, dok su cetvrtaši izradili ružicaste naocale za vedriji pogled na svijet.

U radionici "Budimo mali zeleni" osnovci su uredili školski vrt posadivši dvadesetak vrsta biljaka, posijavši travu, a podigli su i potporne zidove. Posjetili su i Dom za starije u Novigradu, družili se i igrali društvene igre s njegovim korisnicima. Ekipa humanitaraca prikupljala je novac za žrtve potresa na Haitiju te igracke, hranu i odjecu za Crveni križ.

Pod krilaticom "Veselimo se što radimo i dijelimo" školarci su pekli kolace, a zatim ih u društvu polaznika odjela za posebne potrebe podijelili s korisnicima Doma za psihicki bolesne odrasle osobe u Motovunu.

Oni znatiželjni istraživali su važnosti humora i smijeha ili, pak, proucavali Mozartov životopis i ostvarenja te pjevali optimisticne pjesme.

"Mala knjiga o velikim ljudima" nastala je prikupljanjem informacija o poznatim povijesnim osobama koje su pridonijele boljitku svijeta. Ucenici su izradivali i kucice za ptice, osmislili su plesne koreografije, napravili maske pod kojima su izveli igrokaz o dvolicnosti, dok su mladi novinari sve to zabilježili tekstom i fotografijama.


Podijeli: Facebook Twiter