Tristo tisuca eura za Gortanov brijeg

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Puli i Pazinu u radnom su posjetu boravili partneri u medunarodnom projektu INNOV.AGRI u kojemu, kao jedini partner iz Hrvatske, sudjeluje Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI). Sadržaj projekta je unošenje inovacija i sustava kvalitete u održivu poljoprivrednu proizvodnju u jadranskoj regiji uz uspostavu centara za razvoj znanja i inovacija u svakoj ukljucenoj zemlji.

Partneri u projektu su "Consorzio per lo sviluppo del Polesine" (CONSVIPO), odnosno konzorcij za razvoj podrucja oko ušca rijeke Pad sa sjedištem u mjestu Rovigo, koji je i leading-partner projekta, razvojna agencija Veneto Agricultura iz Chioggije, poljoprivredna komora Coldiretti iz mjesta Chieti u talijanskoj regiji Abruzzo, razvojna agencija ASSAM iz talijanske agencije Marche, AZRRI iz Hrvatske, opcina Kotor iz Crne Gore, Federalni agromediteranski institut u Mostaru iz Bosne i Hercegovine te poljoprivredna razvojna agencija KEA iz Albanije.

Projekt je u završnoj fazi usuglašavanja, a partneri ce ga do kraja listopada kandidirati evropskom fondu IPA-Adriatico. Ukupna vrijednost svih sadržaja koji bi se u sklopu ovog projekta, koji bi se tijekom trideset mjeseci njegova trajanja realizirali u svim partnerskim zemljama, je 2,5 milijuna eura, a u AZRRI-ju racunaju da bi njihov udio mogao biti oko 300 tisuca eura. Ovaj se novac, ukoliko se projekt odobri, dodjeljuje naknadno kroz povrat uloženih vlastitih sredstava, ali za svaku investiciju treba imati 15 posto vlastitih sredstava u konacnom obracunu. Partneri su za pisanje projekta angažirali tvrtku Euris Life iz Padove. Procedura odobravanja projekta nakon podnošenja kandidature traje oko šest mjeseci.

AZRRI za ovaj projekt kandidira uredenje i opremanje dijela jedne od zgrada na Gortanovom brijegu za potrebe laboratorija i edukativnog centra buduceg centra za regionalni ruralni razvoj. U njima ce se smjestiti službe i laboratorijski pogoni koji bi se, dok se cijeli centar sa svim planiranim sadržajima ne uredi, bavili istraživanjima i edukacijama vezanima za projekt zaštite istarskog goveda, a postupno i drugih istarskih autohtonih pasmina.


Podijeli: Facebook Twiter