Tristo porcija rižota s plodovima mora podijeljeno na pulskoj tržnici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 300 porcija slasnog rižota s plodovima mora podijeljeno je danas na pulskoj tržnici. Za pripremu tipičnog talijanskoj jela u velikoj pulskoj tavi bio je, kao i obično, zadužen "meštar od kužine" Budimir Žižović - Žižo i njegov tim, a Puljani su, kako smo doznali, počašćeni u sklopu gastro manifestacije "ItaliaFest" koja se, od utorka do subote, održava na obližnjem Narodnom trgu.

Riječ je o manifestaciji koja donosi karavanu izlagača i proizvođača talijanskih gastronomskih proizvoda. Manifestaciju u Pulu dovodi tvrtka Auxilia 2000 d.o.o. iz Ljubljane, a izlagači na svakom štandu predstavljaju po jednu talijansku regiju kroz karakteristične prehrambene proizvode. Tako se do subote na tržnici mogu degustirati i kupiti toskanski suhomesnati proizvodi od svinjetine, goveđeg mesa i mesa divlje svinje, pršuti, sirevi od kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka, pokrajina Umbria donosi suhomesnate proizvode, svježe i zrele sireve, Puglia suhomesnate proizvode, sireve, umake, povrće u ulju i octu. Iz Kalabrije osim suhomesnatih proizvoda stižu i sirevi, zatim nduja (začinjena kobasica za mazanje), umaci, povrće u ulju i octu i kruh, a Kampania nudi tjesteninu i kruh. Sa Sicilije dolaze kolači od badema, marcipana, nugata, različito sušeno voće, zatim arancini (pržene kuglice od riže), ručno izrađeni grissini ali i masline, na suncu sušene rajčice, različito ukiseljeno povrće i fileti inćuna u ulju.

- Festival talijanskih delicija već nekoliko godina dovodim u Pulu dva puta godišnje tijekom ljetnih mjeseci pa sam se ovim putem htjela odužiti Gradu Puli i Tržnici kao domaćinima koji nas uvijek lijepo primaju, ali i svim Puljanima kojima je, nadam se, ova manifestacija zanimljiva, kazala nam je organizatorica ItaliaFesta Majda Frol dodajući da su štandovi vjerojatno i više zanimljivi turistima od kojih Pula ionako živi.

To je sigurno točno jer "prosječnom" Puljaninu talijanske delicije nisu baš lako dostupne. Cijena sireva kreće se od 240 do 300 kuna, kolači koštaju 25 kuna, a isto košta i sto grama sušenog voća dok su sušene rajčice po 130 kuna za kilogram. No, moramo priznati štandovi izgledaju prelijepo i zamamno mirišu pa bi bilo šteta propustiti ih. Za one koji ih ne stignu razgledati do subote recimo da se festival u Pulu vraća krajem srpnja ili početkom kolovoza. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter