Tristo porcija "Padelle dolce" planulo u tren oka

Tomislav Havojić (D. MEMEDOVIĆ/arhiva)
Tomislav Havojić (D. MEMEDOVIĆ/arhiva)

Italiafest - putujući sajam koji u Pulu svake godine donosi karavanu izlagača i proizvođača talijanskih gastronomskih proizvoda počastio je danas Puljane i njihove goste odličnom marendom. U velikoj "pulskoj padeli" Budimir Žižović - Žižo i njegova "kulinarka ekipa" priredili su takozvanu "Padellu dolce".

Kako nam je Žižo pojasnio, iako je bio najavljen rižoto odlučeno je pripremiti jelo od krumpira, povrća i mesa. Napravljeno je tako i podijeljeno oko tristo porcija jela koje je spremljeno od 20 kilograma svinjske vratine, 20 kila krumpira, 20 kila paprike, 12 kilograma luka, tri kile mrkve i ribanog sira. U jelo je otišla i čak kila češnjaka, četiri kila pelata, pola kile ljutih feferona, tri litre ulja….

Koliko je jelo bilo "dolce" odnosno slatko samo po sebi govori činjenica da je svih tristotinjak porcija planulo u tren oka, a mnogi su čak i tražili repete.

Kako nam je kazala organizatorica manifestacije Majda Frol sajam u Pulu dva puta godišnja donosi tipične talijanske delicije raznih talijanskih regija, a ovo je sedmi puta da su u našem gradu. 

- Naš sajam obilazi Hrvatsku i Sloveniju. Evo, nakon Pule odlazimo na riječki Korzo, a potom u Ljubljanu. Zadovoljni smo kako nas lijepo primaju u Puli i zato smo, po drugi puta, odlučili počastiti naše domaćine, kazala nam je Frol dodajući kako se u rujnu ipak vidi da je turista manje, no kako je tržnica odlično mjesto za prodaju jer je uvijek živo i puno ljudi.

I Renato Perc, direktor Tržnice, zadovoljan je što je na tržnici uvijek živo. Kako nam je kazao, prošli je tjedan tržnica ugostila Slavonce, ovaj tjedan Talijane, a za kupce i posjetitelje uskoro pripremaju još zanimljivih događanja. Uskoro više o njima.

Inače, desetak proizvođača u sklopu "Italiafesta" na Narodnom trgu kod gradske tržnice gostuje sve do nedjelje. Svaki od izlagača predstavlja po jednu talijansku regiju kroz karakteristične prehrambene proizvode. Tako posjetitelji mogu degustirati i kupiti delicije iz Toscane, Umbrije, Puglije, Calabrije i Campanije. U ponudi su razne vrste sušenih mesnih proizvoda, sireva, konzerviranog i ukiseljenog povrća, kandiranog voća, peciva i sušenih rajčica.  (B. PETROVIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter