Tristo molitvenika Drage Orlića

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sinoć je na blagdan Svetoga Maura zaštitnika Grada Poreča, od 17 do 20 sati u porečkoj Gradskoj knjižnici bila otvorena jednodnevna zanimljiva izložba kolumnista, satiričara i izdavača Drage Orlića, koji je prvi puta javnosti predstavio svoju privatnu kolekciju od čak 300 molitvenika. Riječ je o vrijednoj građi koja je objavljivana tijekom 19. i 20. stoljeća na njemačkom, latinskom, češkom, slovenskom, hrvatskom i drugim jezicima, a molitvenici su zainteresirali brojne posjetitelje.

Najveći broj tiskan u New Yorku

Orlić je istaknuo da je knjige počeo skupljati još tijekom gimnazijskih dana, te je u šali spomenuo kako su mu molitvenici tada privukli najviše pažnje zbog ukrašenosti i maloga formata koji lako stane u džep, pa je i on eto, svoj prvi primjerak nabavio tako da ga je otuđio. Nakon toga, poput strastvenog numizmatičara doslovno se zarazio prikupljanjem molitvenika, te sada u svojoj kolekciji ima već preko tri stotine primjeraka molitvenika od kojih je najstariji tiskan 1700. godine.

- Inače svi su hobiji bez nekoga razloga, ali ja se ipak opravdavam da sam pisac, objavio sam 50-ak knjiga, pa je eto bilo i logično da sakupljam knjige. To je jedan poseban gušt i tu nema pomoći, rekao je Orlić posjetiteljima izložbe, napomenuvši pritom da je dakako najvažnije imati što starije primjerke. U sakupljanju primjeraka naravno traži se i određena tema, a sagledavši sveukupnu povijest, najvažnija je Biblija i molitvenici iz razloga što su posebno lijepi. U njegovoj kolekciji ima tako onih recimo običnih, ali dakako i prekrasno ukrašenih koje su bogate gospođe nosile u crkvu i njima se isticale iz mase.

Na izložbi je bilo moguće i prelistati primjerke s drvenim koricama, ili onom od janjeće kože kao i ukrašene slonovačom, ili poludragim kamenjem, a sve dakako ukrašene križevima i drugim crkvenim motivima.

Zanimljiv je bio i podatak da je većina tih molitvenika tiskana u SAD-u, najviše u New Yorku, a razlog je bio posve očit - bogatih vjernika Talijana, Nijemaca i ostalih Europljana bilo je tamo više i bavili su se biznisom te su si ukrašene i bogato ilustrirane molitvenike mogli priuštiti.

Molitvenik biskupa Dobrile

Jedan od molitvenika tiskao je u Austriji naš istaknuti biskup i dobročinitelj Juraj Dobrila, a naslovljen je "Oče budi volja tvoja". Nažalost, nama na štetu i općenito književnosti, tekstovi danas više nisu na čakavštini nego su postali štokavski, zaključio je Orlić.

Nakon njegova povijesnog prikaza teme, te predstavljanja nekih detalja koji su se mogli pronaći u nekim određenim primjercima, mnogobrojni su posjetitelji odlučili i pobliže pogledati i prelistati one molitvenike koji su ih na neki način privukli. Naravno Orlić je tu bio spreman odgovarati i na upite posjetitelja, a mnoge su zanimale sitne razlike, pojedine ilustracije, tiskarske tehnike i slično, a što je on na simpatičan način svima i objasnio. (Ivan GRGAT)


Podijeli: Facebook Twiter