Tris malvazija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Malvazija istarska
Godina berbe: 2010.
Proizvodac: Vina Cuj - Daniel Kraljevic
Lokacija: Farnažine (Umag), zapadna Istra
Temperatura serviranja: 8-0 Celzija
Gastro-preporuka: kapesante sa žara
Ocjena: 8/10
Cijena (mpc): 55 kuna (Cicibela, Rovinj)

Daniel Kraljevic Dani pripada novom valu istarskih vinara koji su obilježili proteklih pet godina. Bio je jedan od sedam mladih vinara koji su od berbe 2007. napravili zajednicku malvaziju pod imenom 7, što je oznacivalo da je svatko od njih dao mali dio za ovo vino.

Dani je treca generacija vinara u familiji, on je preuzeo posao od oca Danila, a sve je zapoceo nono Augusto koji je nosio nadimak Cuj, jer je imao uzrecicu: "Cuj, da ti nešto recen". Pa je unuk Dani u cast nonu svoj vinski brand nazvao prema njegovoj poštapalici. Kraljevic je jedinstven vinar po tome što ima vinograde na tri tipa zemlje - na crvenoj zemlji položaje Baština i Vela boška, na sivoj položaj Santa Lucija te na crnoj Bon markeze.

Kraljevic na tri položaja ukupno obraduje šest hektara vinograda s glavnom sortom malvazijom istarskom te teranom, merlotom i muškatom. Godina 2006. je prekretnica u razvoju podruma Kraljevic jer su te godine sagradeni novi podrum i uljara u selu Farnažine te su time stvoreni uvjeti za ozbiljnu proizvodnju.

Najnovija tehnologija i ljubav prema vinu omogucuju enologu i vlasniku Danijelu Kraljevicu da svoje ideje i znanje pretvori u moderne proizvode. Osim vina, Kraljevic radi i izvrsna te višekratno nagradivana maslinova ulja, i time je zaokružio cjelinu svoje ponude u podrumu jer na jednom mjestu možete kušati i kupiti dva izvrsna proizvoda tipicna za ovu regiju.

Danas cu opisati malvaziju iz berbe 2010., koja je svojevrsni cuvee sa sva tri položaja na kojima Kraljevic uzgaja malvaziju. Nakon kratke maceracije (12 sati) vino je šest mjeseci odležalo na vlastitim kvascima u inoksu te potom dva mjeseca u boci pred puštanje na tržište.

Vino ima lijepu slamnatožutu boju sa zlatnim rubovima, kristalno je bistro i djelomicno gusto. Izražene je intenzivnosti s vrlo finom kakvocom mirisa te djelomicno bogatom kompleksnosti.

Dominira miris cvijeta akacije, potom bijelo voce, kao što su kruška i jabuka, te potom malo narancine kore. Vino je suho, djelomicno toplo, mekano, svježe i ukusno te mineralno, uravnoteženo, ima izraženu intenzivnost i u ustima je trajno.

Punog je tijela, fine kakvoce, harmonicno i spremno je za trošenje, mada ne treba žuriti jer može izdržati barem još godinu dana.


Podijeli: Facebook Twiter