Tripoli: Gadafijev sin poginuo u napadu NATO-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Libijske vlasti objavile su u noci sa subote na nedjelju da je u zracnom napadu NATO-a u subotu kasno navecer ubijen najmladi sin libijskog celnika Moamera Gadafija, Saif, i njegovo troje djece. No, osim iz libijskih, za sada nema izvješca o tome iz NATO-ovih ili neovisnih izvora, javile su agencije.

Glasnogovornik libijske vlade kazao je da su libijski celnik Moamer Gadafi i njegova supruga neozlijedeni u napadu.

Glasnogovornik Bijele kuce Jay Carney rekao je da je Bijela kuca upoznata s izvješcem libijskih medija o tome da je Gadafijev sin ubijen te prati situaciju.

Cini se da je rijec o drugom udaru NATO-a na Gadafija u posljednja 24 sata, navode agencije. U subotu ujutro raketa je udarila u blizini zgrade televizije u Tripoliju u vrijeme televizijskog obracanja libijskog vode u kojemu je ponudio pregovore. Gadafi se u subotu ujutro pojavio na televiziji objavivši da nikada nece odstupiti s vlasti te je pozvao Pariz i Washington na pregovore o izlasku iz krize. Ponudio je pregovore i pobunjenicima koji su ponudu odbili kao lažnu i nepouzdanu. Ponudu je odbio i NATO najavivši da ce nastaviti s operacijama dok ne prestanu napadi režima na civile.

Službeni Tripoli zaprijetio je u subotu da ce napasti svaki brod koji uplovi u Misratu, lucki grad 200 km istocno od Tripolija, pod opsadom vec dva mjeseca, te je pozvao pobunjenike na predaju. Tijekom dana u blizini zracne luke u Misrati nastavile su se borbe u kojima je, prema više izvora, poginulo 10, a ranjeno 20 ljudi. U subotu navecer najmanje je 13 eksplozija potreslo tu libijsku luku u trenutku kada su NATO-ovi zrakoplovi nadlijetali grad, no nema izvješca o posljedicama.

Na jugoistoku zemlje, 70 vojnih vozila Gadafijevih snaga napalo je oazu Jalo (300 km južno od Bengazija) ubivši šest civila i cetiri pobunjenika, objavili su pobunjenici.

U Tripoliju, blizu 400 predstavnika plemena vjernih režimu objavilo je u priopcenju da se spremaju otici u Bengazi da bi se našli s predstavnicima plemena pod kontrolom pobunjenika s ciljem dolaska do pomirenja.

Gadafi, koji je došao na vlast udarom 1969. godine, bori se protiv pobunjenika koji su zauzeli dobar dio istocnog dijela zemlje. Snage NATO-a predvodene Britanijom i Francuskom imaju dozvolu, na temelju rezolucije UN-a, izvodenja zracnih napada na Gadafijeve snage kako bi zaštitili civile.

Borbe koje se vode u libijskom gradanskom ratu razvile su iz prosvjeda, pokrenutih prije blizu tri mjeseca, u kojima su se tražile vece politicke slobode, a koji su se širili arapskim svijetom. Tijekom posljednjih tjedana nijedna strana u sukobu nije bila sposobna zadati završni udarac. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter