Trio Chui nastupio u Marelici

Trio Chui u Marelici
Trio Chui u Marelici

Zagrebački trio došao je sinoć u Marelicu predstaviti svoj prije nekoliko dana objavljeni album "Third sun from the stone".

Osim što se u naslovu poigravaju s nazivom jedne stare televizijske humoristične serije i svoju glazbu kreiraju spajajući staro i novo. Ovaj trio odlično balansira između elektronike i jazza pa ovdje ima dovoljno za ljubitelje jednog i drugog žanra. Ponekad je naglasak na ambijentalnosti, ponekad na ritmu.

Saksofon Vojkana Jocića vuče cijelu priču u smjeru jazza dok klavijature Tonija Starešinića same po sebi pridonose više tom elektroničkom glazbenom segmentu iako obojica koriste elektroniku dok sviraju. Između njih dvojice, u sredini pozornice je Janko Novoselić za bubnjevima koji povremeno zatutnje poput nadolazeće grmljavine.

Chui istovremeno zvuče moderno i klasično, ne pretjerujući u zamornom eksperimentiranju, barem se tako nama učinilo. Na trenutke snažna atmosfera koju grade u zamračenom malom klubu ne sprječava ih da budu ležerni u svojim dugim skladbama.

I repertoar je zanimljiv pa smo između ostalog čuli obradu glavne glazbene teme iz prvog dijela "Terminatora" pa kao što u filmu naslovni lik dolazi iz budućnosti tako i Chui zvuče kao nekakav futuristički jazz u ovoj našoj sadašnjosti. Taman kada se čini da su se okrenuli budućnosti, kakva god ona jest, raspale jedan prilično eksplozivan valcer, a u cijeloj toj priči nađu mjesta i za malo melankolije, primjerice u skladbi "Can we be friends".

U kojem god smjeru da su sinoć krenuli, publika ih je zdušno podržala.

Koncert ovog zagrebačkog trija označio je, kako stvari trenutno stoje, kraj jedne ere kada se radi o jazzu u Puli. Večer prije nastupili su na istom mjestu FunkBusters, a koncert Chuija bio je treći i završni nastup organiziran u sklopu oproštajne žurke Jazzbina Pula Jazza. Vidjet ćemo je li to doista to nakon 22 godine ili će biti snage u nekoj budućnosti (ali ne onoj Terminatorovoj) za uskrsnuće. (M. RADIĆ; snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter