Trikovi za predblagdanski stres

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Imate puno toga za napraviti uoci blagdana? Pokušajte riješiti sve obaveze na vrijeme, ali bez stresa. Uz malo dobre volje, to je itekako moguce.

Nema nikakva razloga da se doslovno izludite prije blagdana. Jasno je da vas ceka puno obaveza, jer želite da sve izgleda savršeno, ali ne morate se zbog toga izložiti velikom stresu.

"Ono što razlikuje mirnocu odredene osobe i napetost druge osobe je percepcija. Mirna osoba drži stvari pod kontrolom dok napeta ima osjecaj da gubi sve konce iz ruku", pojasnio je dr. Paul J. Rosch s Americkog instituta za stres. Dr. Rosch, ali i brojni drugi strucnjaci savjetuju nekoliko strategija koje ce vam pomoci da prije blagdana zadržite hladnu glavu.



Caj za prvu pomoc

Istraživanje koje su proveli znanstvenici iz Londona pokazalo je da crni caj smanjuje stres, odnosno prisutnost hormona kortizola u organizmu, i to za 47 posto. Dakle, prije nego se bacite na obavljanje zadataka, pocastite se šalicom toploga caja pa cete posao obaviti smireniji.



Psovanje je dozvoljeno

Psovanje svakako nije pristojno, ali dokazano smanjuje stres. To je potvrdilo nekoliko istraživanja. Naravno, to ne znaci da trebate žestoko psovati tijekom obiteljske vecere, ali smijete kad ste, primjerice, sami u automobilu ili doma. Na taj nacin izbacit cete stres iz sebe, a necete nikoga povrijediti.



Pritisnite prave tocke na tijelu

Akupresura je odlicna stvar za smirenje. Znanstvenici iz Hong Konga dokazali su da akupresura smanjuje stres za 39 posto. Za brzo smirenje pomoci ce vam masaža ruke na dijelu izmedu palca i kažiprsta. Taj dio masirajte najmanje 30 sekundi i oslobodit cete se napetosti. Ako možete, priuštite si barem jednom godišnje pravu akupresuru kod ovlaštenog strucnjaka. To ce vas obnoviti.



Pocastite se

Ako ste napeti, pocastite se cokoladom. Pravi odabir je crna cokolada koja je zdravija. Dokazano je da cokolada smanjuje stres i pojacava osjecaj ugode. Stoga, umjereno uživajte u cokoladi i smanjite predblagdanski stres.

Uzmite stanku

Kad ste pod velikim pritiskom, uzmite stanku i na internetu, prosurfajte po mogucnosti na Youtubeu. Zašto? Tamo cete naci mnoštvo šaljivih video klipova koji vas mogu dobro nasmijati. Odavno je poznato da je smijeh najbolji lijek, a dokazano je i najjace oružje u borbi protiv stresa. Smijte se i oslobadajte napetosti!



Masne kiseline
omega 3
Omega 3 najbolji su nacin za izbjegavanje stresa. Istraživanja su pokazala da su ljudi koji redovito konzumiraju hranu bogatu masnim kiselinama omega 3 sretniji, manje impulzivni i zadovoljniji. Birajte, dakle, hranu bogatu omegom 3 i budite sretni i zadovoljni. Neka se na vašem stolu redovno nade riba.


Podijeli: Facebook Twiter