Trikovi za lijepu i zdravu kosu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon 30. godine tijelo pocinje proizvoditi sve manje prirodnih ulja potrebnih za zdravo vlasište. Nezdrava prehrana bez voca, povrca, ribe i žitarica te cesti, agresivni tretmani bojenja, ravnanja i stalnog pranja isušuju kosu te ona postaje neelasticna i tanka. U najgorem slucaju pocinje ispadati. Ispadanje do 100 dlaka na dan je posve prirodan proces, no ako ispadaju cijeli pramenovi, vrijeme je za promjene.



Ne perite kosu više puta na dan te izbjegavajte cesto mijenjanje šampona i regeneratora. Prije pranja kosu pocešljajte okruglom ili ravnom cetkom od dlake divlje svinje koja se preporucuje za vrlo osjetljivu i lomljivu kosu. Želite li išcetkati mokru kosu, upotrijebite onu mekanu s gumenim i široko postavljenim zupcima.

Za sjajnu i zdravu kosu najbolje je umasirati regenerator prije šamponiranja, a zatim sve zajedno isprati što hladnijom vodom jer manje iritira vlasište, a vruca s vlasišta ispire prirodna ulja. Ispucale vrhove najbolje je šišati svakih šest tjedana kako bi kosa dobila na volumenu te izgledala življe i zdravije.



Sušilo postavite na nižu temperaturu

Agresivne proizvode poput gela, izbjeljivaca, boja, voska ili pjene upotrebljavajte što rjede jer isušuju i oštecuju kosu. Na sušilu za kosu smanjite jacinu i temperaturu.

Kesteni jacaju kosu i kožu

Mrkva bogata vitaminom A blagotvorna je za vlasište. Vitamini C iz kivija i citrusa te vitamin B iz jaja ili mlijeka potice cirkulaciju i rast kose. A kesten sadrži cijelu "abecedu" vitamina.



Uvijek pogledajte što piše na etiketi

Kad kupujete šampon, regenerator ili proizvode za tretman kose, izbjegavajte one koji sadrže natrijev laruil-sulfat ili druge soli jer one ce dodatno isušiti i oštetiti kosu.

Izaberite prirodan i slobodan stil

Izbjegavajte nositi konjski repic, pundže i ostale frizure koje gumicama i ukosnicama natežu kosu. Lome ju i oštecuju, a u kasnijim godinama mogu dovesti do pretjeranog ispadanja.



Vrhove mocite prije bojenja

Namocite vrhove kose prije bojenja jer ce tako upiti manje boje i biti otporniji na štetne spojeve.


Podijeli: Facebook Twiter