Trikovi iz prošlih vremena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vrhunac programa koji je novigradski Lapidarium pripremio u povodu Medunarodnog dana muzeja bilo je predstavljanje druge slikovnice u njegovom nakladništvu - »Trikovi iz prošlih vremena/I trucchi dei tempi passati« iz serije "Bakine bilježnice/I quaderni della nonna".

Autorica ovog projekta je odgojiteljica Denise Zlobec, a zanimljiva je dvojezicna knjižica rezultat suradnje grupe mališana iz ovdašnjeg djecjeg vrtica pri Talijanskoj osnovnoj školi i grupe susretljivih nonica i nonica iz Doma za starije i nemocne osobe, što je prepoznao i Grad Novigrad, osiguravši sredstva za njeno tiskanje.

Nonici su prepricavali svoja sjecanja, a mališani o njima razmišljali, diskutirali i na koncu ih prikazali u maštovitim crtežima. Sve je to dio dugorocnih aktivnosti za otimanje zaboravu i ponovno osnaživanje vrijednosti i sadržaja kolektivnog pamcenja ovog kraja, napomenula je ravnateljica Muzeja Ketrin Milicevic. Istaknula je da je na ovaj projekt, jedan od najvecih i najzahtjevnijih koje je muzej dosad ostvario, posebno ponosna.

"Djeca koja su oslikala price nona i nonica Argije, Annamarije i Piera tijekom 2005. danas vec idu u školu, no naslijedili su ih drugi mališani. Cilj je ne zaboraviti, jer zaboravom ostajemo bez svojih korijena. Za nepopravljivu je štetu dovoljno da jedna generacija prekine taj tijek prenošenja sjecanja. Gdje cemo onda tražiti price svojih nona i pranona. Zar na internetu", upitala je Zlobec.


Podijeli: Facebook Twiter