Trikotaža u Pazinu stavila ključ u bravu

Zgrada u kojoj su radili tekstilci
Zgrada u kojoj su radili tekstilci

Pazinska trikotaža, zapravo Proizvodna jedinica Arene modne kuće d.o.o. Pula, zatvorila je svoja vrata. Djelatnici, njih 12, koji su do 1. rujna odlazili na posao u pazinsku Dubravicu dobili su premještaj u Pulu, no koliko smo uspjeli doznati, nitko od njih nije krenuo na posao u najveći istarski grad. U međuvremenu je nekolicina dala otkaz, a neki su još na bolovanju.

Što se uistinu u pazinskoj trikotaži događa, ne može nam nitko potvrditi. Snježana De Gravisi, direktorica Arene, na javlja se na telefon i ne odgovara na pisma, a djelatnici trikotaže u Pazinu ne žele govoriti. Iako ne kažu izrijekom, očito se boje da neće dobiti zaostale plaće, a nisu ih dobili od svibnja ove godine. Nitko od njih ne uspijeva stupiti u kontakt s Pulom i poslodavcem. Slijedom navedenog, može se zaključiti da je trikotaža u Pazinu najvjerojatnije zauvijek zatvorena.

Njenim zatvaranjem tekstilna industrija definitivno odlazi u povijest. Treba reći da je Pazin svoj prosperitet doživio upravo zahvaljujući toj industriji, i to od 1970. do 1990. godine. U Pazinu je u tom periodu više od 1.800 ljudi radilo u tekstilu. Kemijsko-tekstilna industrija Pazinka zapošljavala je oko 1.600 ljudi, a 200-tinjak ih je radilo u trikotaži. (Napisao i snimio M. RIMANIĆ)

I u Puli kritično

Da je situacija kritična i u centrali Arene modne kuće u Puli, neslužbeno nam potvrđuju i ovdašnji radnici. Strahuju za svoju budućnost i radna mjesta, a plaće nisu dobili već neko vrijeme. "Zamoljeni smo da ne nosimo platne liste u Finu jer da novca za naše plaće nema", kažu nam. U direkciji Arene trikotaže obećali su odgovoriti na naša pitanja o financijskoj situaciji u tvrtki, ali odgovore još čekamo. (M. J.)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter