Trijumf Thomasa Morgensterna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Austrijanac Thomas Morgenstern pobjednik je 59. izdanja Novogodišnje turneje Cetiri skakaonice. Nakon trijumfa u Oberstdorfu i Innsbrucku te malog kiksa u vjetrovitom Garmisch-Partenkirchenu gdje je u samo jednoj održanoj seriji osvojio 14. mjesto, Morgenstern je turneju zakljucio osvajanjem drugog mjesta u Bischofshofenu.

To mu je bilo dovoljno da trijumfira s 30 bodova prednosti pred Simonom Ammannom, jedinim skakacem koji ga je prije današnjeg natjecanja mogao ugroziti. Švicarac je okoncao kao cetvrti i time potvrdio svoje drugo mjesto na turneji, cime je Morgenstern postao deveti Austrijanac koji je slavio na Cetiri skakaonice.

Usto je svojoj zemlji donio treci uzastopni naslov nakon osam godina posta, jer je lani na turneji slavio Andreas Kofler, a godinu dana prije njega Wolfgang Loitzl.

I ove je godine ostao nedostižan doseg Svena Hannawalda koji je na 50. novogodišnjoj turneji upisao sva cetiri trijumfa. Morgenstern je ostao na dvije pobjede, jer ga je na putu do trece zaustavio Tom Hilde.

Konacni poredak Novogodišnje turneje: 1. Morgenstern 958,8, 2. Ammann 928,4, 3. Hilde 895, 4. Fettner 882,4, 5. Koch 880,6.

Poredak u Svjetskom kupu: 1. Morgenstern 903, 2. Kofler 621, 3. Ammann 561, 4. Hautamaeki 485, 5. Malysz 480.


Podijeli: Facebook Twiter