Trijumf Rijecanke Darije Vlahov Horvat

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pobjednicom najmasovnije istarske likovne manifestacije, 16. ex temporea u Grožnjanu, proglašena je rijecka umjetnica Daria Vlahov Horvat s radom "Linearni istarski pejzaž", koja je osvojila glavnu nagradu od 1.700 eura. Drugo mjesto i 1.200 eura osvojila je Lucia Daniela Rumini iz Trsta sa slikom "Town 13", a trecu nagradu u vrijednosti 1.000 eura za rad "Cesta za Grožnjan" Peter Tuškan iz Zagreba. Nagrada Grada Grožnjana, takoder od 1.000 eura, dodijeljena je Elisabetti Virsa iz Gorizije za djelo nazvano "Attimi di passaggio/Prolazni trenuci".

Sponzori su osigurali još tri nagrade od po 1.000 eura, koje su dobili Nicola Tomasi iz Gorizije za rad »Profondi legami«, zatim Jasna Šikanja iz Bakra koja se predstavila radom "Bez naziva" i Aleksandar Garbin iz Rovinja za sliku »Istra«, jedinu koja je tematski bila povezana s uspomenom na književnika Fulvija Tomizzu. Naime, ovo izdanje ex temporea bilo je posveceno uspomeni na tog poznatog pisca ovog podneblja. S obzirom na kvalitetu rada i radi poticanja sudjelovanja autora koji se izražavaju grafickim tehnikama, posebno priznanje dano je Antonelli Iusse iz Trsta za djelo »Grožnjan«. Ponudena joj je organizacija samostalne izložbe u gradskoj galeriji Fonticus tijekom 2010. godine.

Žiri je imao težak zadatak da pregleda cak 524 rada, koliko ih je ukupno bilo izloženo po svim ulicama i trgovima (pecatirano ih je 687), djelovao je u sastavu: prof. Roberto Ambrosi iz Trsta kao predsjednik, te clanovi - akademici, likovni kriticari, voditelji galerije - dr. Stane Bernik iz Ljubljane, Toni Biloslav iz Pirana, prof. Furio De Denaro i prof. Giovanni Luca iz Trsta, te Eugen Borkovsky iz Grožnjana. Konkurencija umjetnika bila je zaista velika, dapace rekordna - sudjelovalo je 457 umjetnika (60-ak više nego lani), mahom iz Hrvatske, Slovenije i Italije, ali i iz Austrije, Njemacke, Francuske, Velike Britanije i Madarske. Izbor slikarske tehnike bio je slobodan, dok je tema glasila "Grožnjan - istarski krajolik".


Podijeli: Facebook Twiter