Trijumf Matije Ferlina i "Staklene menažerije" u Ljubljani

Iz predstave "Staging a Play: Staklena menažerija" (Dejan ŠTIFANIĆ)
Iz predstave "Staging a Play: Staklena menažerija" (Dejan ŠTIFANIĆ)

Predstava "Staging a Play: Staklena menažerija", po konceptu i u koreografiji pulskog autora Matije Ferlina osvojila je proteklog vikenda u Ljubljani glavnu nagradu za najbolju predstavu na 8. Bijenalu suvremenog plesa u Sloveniji, festivalu Gibanica.

Tročlani stručni žiri (Kris Nelson iz Irske, Alja Predan i Mateja Rebolj) odluku je donio jednoglasno, obrazloživši je ovim riječima: "Složeno, višeznačno djelo napravljeno je s disciplinom i bez straha od bizarnog. Iskazan je raznolik i zanimljiv izvedbeni vokabular, s punim fokusom i jasnim autorstvom, uz izvanredni i nezaboravan nastup plesača koji čine fantastičan ansambl. Sofisticiran dizajn svjetla i scene uokviruju kazališno i koreografsko djelo koje istražuje maštu, ali istodobno čvrsto usidreno u stvarnosti".

Kao pobjednica festivala, predstava je osigurala gostovanja na festivalu Performa & Platforma u Mariboru te na Festivalu 'Rdeči revirj' u Hrastniku.

Temeljena na motivima drame "Staklena menažerija" Tennesseeja Williamsa, ova je predstava prošlog ljeta otvorila 22. izdanje međunarodnog kazališnog festivala PUF u Puli,  a u njoj  Matija Ferlin ponovno otvara međupodručje između apstraktnog plešućeg tijela i konvencija kazališnog jezika. Ferlin i njegova skupina od četiri plesača tako upravljaju gotovo nemogućim zadatkom, u kojem se kazalište ponovno izumljuje kroz potencijal tijela naspram teksta. Predstavu je producirao slovenski Zavod Emanat.

Matija Ferlin diplomirao je na School for New Dance Development u Amsterdamu te nakon toga živio i radio u Berlinu. Nakon povratka u rodni grad Pulu, usredotočio se na istraživanje i reartikulaciju različitih koncepata kazališne izvedbe i drugih medija, poput kratkih filmova, videa i izložbi. Predstavlja i izvodi svoja djela po Europi i Sjevernoj Americi te na brojnim festivalima. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter