Trifunovicu odšteta zbog pritvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srbijansko ministarstvo pravde i umirovljeni general bivše JNA Vlado Trifunovic potpisali su sporazum o naknadi štete zbog neosnovanog boravka u pritvoru. Trifunovicu ce biti isplacena odšteta od 62 tisuce eura, dok ce po 42 tisuce eura naknade dobiti i pukovnici Berislav Popov i Sreten Raduški.

Vlado Trifunovic je bio zapovjednik Varaždinskog korpusa JNA tijekom rata u Hrvatskoj, a u sijecnju 1992. optužen je u Srbiji za podrivanje vojne i obrambene moci zemlje. Osuden je pravomocno na sedam godina zatvora zato što se 1991. godine, nakon višednevne opsade i oružanih sukoba s hrvatskim snagama, povukao s oko 250 vojnika, uglavnom regruta, iz vojarne u Varaždinu.

Slucaj "Trifunovic" pravosudni je paradoks jer, dok mu se u Srbiji sudilo kao izdajniku zbog povlacenja i predaje hrvatskim snagama varaždinske vojarne, u Hrvatskoj je za isti dogadaj osuden u odsutnosti na 15 godina zatvora. Kazneno ga goni i Slovenija za ratni zlocin nad civilnim stanovništvom prilikom intervencije JNA u Sloveniji 1991.godine, na osnovu zapovjedne odgovornosti.

Ministrica pravde Srbije Snežana Malovic izjavila je za B92 da je generalu Trifunovicu nanesena velika nepravda, koja je poslije gotovo 20 godina najzad djelomicno ispravljena.


Podijeli: Facebook Twiter