Trieština - harmonika s fan clubom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U protekle dvadeset i cetiri godine pržilo ih je sunce i prala kiša, ali popularne trieštine - armonike mice na batunice - nikada nije zadesila takva bura kakva je proteklog vikenda puhala u Rocu i desetkovala posjetitelje medunarodnog susreta sviraca dijatonskih harmonika "Z armoniku v Roc". Ovogodišnji susret posvecen je Renatu Pernicu, uz 10. godišnjicu smrti.

Jak, na udare olujni vjetar skratio je subotnji koncert, a na nedjeljni susret sviraca došli su samo najuporniji: cetrdesetak harmonikaša iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Švicarske te tristotinjak posjetitelja.

Ljetnu pozornicu na otvorenom sviraci su zamijenili skucenim prostorom u Domu kulture, no to ih nije sprijecilo da u pratnji sviraca drugih tradicijskih instrumenata iskažu svoju umješnost i puna dva sata rastežu popularne dugmetare.

Medu mnogobrojnim veteranima zasvirali su i mladi harmonikaši koji su jamstvo da ce se zvuci trieštine i veseli ritmovi polki, valcera, marci, šaltina još dugo pronositi istarskim prostorima i šire.

Štoviše, trieština je postala toliko popularna da u Italiji ima vlastiti fan club, Udrugu "Amici della fisarmonica" iz pokrajine Friuli-Venezzia Giulia, ciji su clanovi takoder zasvirali u Rocu. (G. CALIC ŠVERKO; snimio D. ŠTIFANIC)


Podijeli: Facebook Twiter