Tridvademanija i biografije u rujnu u kinu Valli

"Putnici i ljubavnici" Pedra Almodovara
"Putnici i ljubavnici" Pedra Almodovara

"Štrumpfovi 2" u 3D-u, "Štrumpfovi 2" u 2D-u - od danas pa sve do 18. rujna, onda "Pina" u 3D-u (od 12. do 18.), "Čudovišta sa sveučilišta" u 3D-u (od 19. do 25.) - za sve one koji to ljetos u Areni na festivalu nisu uspjeli pogledati - i na kraju od 26. rujna do 2. listopada "Turbo" u 3D-u i 2D-u, što će značiti da uz kokice i Colu dobiješ i očale i slušalice, odnosno samo slušalice. I tako smo evo ušli u tridvademaniju novog vizualnog i tehnološkog doba, na sreću za to već od ranije ipak zadovoljavajućeg kina Valli.

Sada kada je digitalna tehnologija prodrla i u (pre)ostala istarska kina valjda će se gradski oci potruditi i svojim žiteljima urediti dvorane pa da cjelokupan dojam bude u znaku onoga - dobro vidim i još bolje čujem. Rujanski program je primjeren školarcima koji su krenuli u školu, na izvannastavne aktivnosti, hobije, sportska druženja, a sve to onda vodi i do nezaobilaznog kina kao pravog sadržaja na kraju dana. Eto, zato pretpostavljam ovoliko crtića i digitalnih iznenađenja koja smo toliko čekali.

Iako mi se čini da su "Prizivanja", američki horor Jamesa Wana o demonima u kući i oko nje, na programu tjedan ispred nas, te "Riddick", fantastični triler Davida Twobyja s Vinom Diseselom i Karlom Urbanom na istoimenom planetu s izvanzemaljcima (od 12. do 18.) karta za odrasle ipak će se srednjoškolci i studenti smjenjivati s osnovcima na ovoj kino štrumpfijadi.

Hrvatski "Zagonetni dječak" Dražena Žarkovića igra od 19. do 25. i sudeći po odjeku publike u Areni, Koko i družina stekli su svoje fanove i ne sumnjam da će ih opet potražiti u kinu.

"Jobs", biografska priča Joshue Michaela Sterna o genijalnom Steveu Jobsu, ocu Applea, kojega igra Ashton Kutcher, uz Jamesa Woodsa (od 12. do 18.); konačno su stigli i "Putnici ljubavnici" kultnog Španjolca Pedra Almodovara (od 19. do 25.), odnosno "Ljubav je u zraku" (od 12. do 18.), također avionska zgoda na francuski način Aleksandre Castagnetti te još tri biografske priče: "Diana" Olivera Hirschbiegela o tragičnoj smrti britanske princeze koju igra Naomi Watts (koja je dijelom snimana u Zagrebu i Rovinju) u istom tjednu, kao i dokumentarci "Marley" Kevina McDonalda, o jednom od najutjecajnijih glazbenika Bobu Marleyju (dobra glazba zajamčena od 26. rujna do 2. listopada) i "Pina" Wima Wendersa, plesni film u raskošnoj tehnologiji o uspješnoj njemačkoj koreografkinji (igra od sutra), a "Kick - ASS 2", akcijska komedija Jeffa Wadllowa o novim maskiranim ratnicima ulica (igra kada i Marley) moguće su zajedničko druženje u kinu roditelja i djece.

Izuzmemo li Francusku, Španjolsku, Veliku Britaniju, Njemačku i Hrvatsku, sav ostali program je američki. Očito su Amerikanci krenuli u osvajanje s novom tehnologijom i pripremaju novu, mladu, publiku za buduće kinogutače. Dok se Europljani i Azijci jače ne uključe, a kako tek očekujemo legendarnog Japanca Miyauzakija s njegovom najnovijom animacijom "Vjetar jača", očito i posljednjeg filma u karijeri oca "Male Chiricho", štrumpfajmo na ponuđeno.

Kao poseban dodatak rujanskom programu u kinu Valli 19. i 22. na programu je dokumentarni film Puljanke Ines Pletikos "Kako smo ušli u Europu - slučaj sexa", ili o vječitim autsajderima koji iz Amsterdama promišljaju o raspadu sistema iz kojega su nakon pada Berlinskog zida otišli na razne strane. (Mate ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter