Tridesetak autora u Allegro ma non troppo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"U vremenu koje nije sklono obicnim, prosjecnim ljudima, a najmanje umjetnicima, želio sam oblikovati projekt koji ce oznacavati trenutak, ali ne na radikalan nacin. Vjerujuci u nadmoc razuma nad divljim kapitalom, izabrao sam radove koji naznacuju stanje još uvijek ne pokazujuci radikalnu reakciju. Senzibilniji promatrac uocit ce zajednicku nit - intenzitet u likovnom izražavanju, bez iskakanja prema atraktivnosti", rekao je voditelj grožnjanske galerije Fonticus Eugen Borkovsky otvarajuci izložbu "Allegro ma non troppo".

Projekt okuplja radove nastale u rasponu od dva desetljeca u atelijerima tridesetak umjetnika, dio kojih je prisustvovao otvorenju. Borkovsky ih je izabrao iz Likovnog fundusa Grožnjan, koji je kroz likovnu koloniju, ex tempore i donacije od 64 djela 60 imena u 2002. narastao na njih 330 s potpisima 152 umjetnika.



Znatiželju prvih posjetitelja trenutno su privukli rezultati razlicitih senzibiliteta, ideja, pristupa i nacina izražavanja - od slavoluka pobjede s minijaturnim covjeculjkom koji na koncu mijenja svoju poziciju i predimenzionirane ružicaste macke preko staklenki u kojima su umjesto marmelada spremljene metalne strugotine do zacudnih muških i ženskih likova, plavetnila "blues nighta", prave plave kravate koja sa skiciranog lika klizi na stol ili oltar do tanjura s plavim pigmentom i fotografija koje prelaze u grafike te nježnih otisaka koji na bijeloj podlozi poput fosila upijaju patinu vremena, kompozicija koje prepune snažnih simbola gotovo pucaju po šavovima.

Izložbu, koju je moguce pogledati do kraja sijecnja, otvorio je opcinski nacelnik Rino Duniš. "Njome na najbolji nacin zakljucujemo Grožnjansko kulturno ljeto i vec se pripremamo za novo", najavio je.

Istaknuo je da Grožnjan izdvaja 20 posto svog proracuna za projekte i programe iz kulture, spomenuvši i nedostatnu financijsku podršku Istarske županije i onu nepostojecu Ministarstva kulture. Najavio je da ce Opcina u tome ustrajati i nastaviti omogucavati uspješan rad Fonticusa te zahvalio svim autorima koji sudjeluju u izložbi, donirali su svoje radove u fundus i daju doprinos Grožnjanu - gradu umjetnika.


Podijeli: Facebook Twiter