Trideset i cetiri trijezna, pet suzdržanih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što se HRT nekako othrvao nakani Vlade da im snizi pristojbu, Prisavlje je zahvatila nova pošast - alkotestiranje! U najkracem, celništvo HRT-a odlucilo je, preventive radi, provjeriti konzumira li tko na Prisavlju alkohol te ga sukladno zakonu kazniti.

Djelatnici zaštite na radu su krenuli testirati zaposlenike, prije svega one u Informativnom programu, no petero njih - Maja Sever, Lela Kneževic, Robert Zuber, Nataša Kolbas te jedna honorarna suradnica - nisu na to pristali bez pismenog naloga. Dan poslije svi akteri ove price tvrde da su postupili u skladu sa zakonom.

Celništvo HRT-a umjesto komentara poslalo nam je dijelove Zakona o radu te interni akt. U zakonu stoji i da je poslodavac dužan prikladnim mjerama provoditi zabranu uzimanja alkoholnih pica i sprjecavati zloporabu sredstava ovisnosti.

Oni koji su odbili testiranje ukazuju medutim na dio pravilnika koji kaže da se alkotestiranje provodi uz obvezno prisustvo neposrednog rukovoditelja, predstavnika Službe socijalne skrbi i povjerenika radnika za zaštitu na radu. Petorka tvrdi da su testiranju prisustvovale samo dvije osobe te da im nitko nije pokazao pismeni nalog za testiranje.

Odvjetnik Veljko Miljevic smatra da se radi o nedozvoljenom narušavanju ljudskih prava i sloboda.

Od testiranih 39 zaposlenika, njih 34 imalo je izmjerenih 0,0 promila. Pet ih je testiranje odbilo, a Zakon o radu na koji se na HRT-u pozivaju kaže i to "ako radnik odbije pristupiti provjeri, smatra se da je pod utjecajem alkohola ili drugih sredstava ovisnosti".

Teoretski petorki poslodavac može zalijepiti i otkaz, a oni, opet teoretski, mogu tužiti HRT zbog narušavanja ljudskih sloboda i prava, makar se te dvije opcije danas nisu spominjale.


Podijeli: Facebook Twiter