Trideset filmskih naslova iz 27 država


Rovinj je i ove godine domaćin osmog izdanja Međunarodnog festivala etnografskog filma, koji će se od 28. do 30. travnja održati u Multimedijalnom centru.

Zanimljive nagrade

U tom će prostoru ljubitelji etno filma imati prigode pogledati čak trideset filmskih naslova pristiglih iz dvadeset i sedam država. Filmovi su naime, podjeljeni u dvije kategorije - profesionalnih etnologa/antropologa i studenata etnologije/antroplogije te na filmove čiji autori nisu profesionalci. Međutim, svi filmovi i to u objema kategorijama u završnoj selekciji ETNOFILma u utrci su za nagradama - umjetničko djelo (ujedno i pobjednički rad) student/ice kiparstva Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

ETNOFILm prati i masterclass redatelja i antropologa Laurenta Van Lanckera, koji će u Zavičajnom muzeju grada Rovinja govoriti o vlastitoj filmskoj praksi. Gostovanje Laurenta Van Lanckera najavljeno je za 29. travanj s početkom u 10.30 sati.

Inače, finalnu filmsku selekciju ovogodišnjeg ETNOFILM-a ove je godine samostalno odabrao dugogodišnji član organizacijskog tima Bojan Mucko, etnolog/antropolog i novomedijski umjetnik. Članovi međunarodnog stručnog žirija su dr. János Tari, vizualni antropolog i predsjednik ICOM-a (International Commitee for Audivisual and New Technologies of Image and Sound) koji je kao ravnatelj filmskog studija i arhivskog odjela Etnografskog muzeja Mađarske producirao brojne dokumentarne filmove te surađivao u izradi multimedijalnog internetskog filmskog kataloga. Uz to, izvanredni je profesor, snimatelj i redatelj pri Károli Gáspár fakultetu reformističke crkve i humanističkom fakultetu - pri Institutu socijalnih i komunikacijskih znanosti u Budimpešti.

Članovi žirija

Druga članica žirija je Ivana Todorović, redateljica socijalno angažiranih dokumentarnih filmova i vlasnica brojnih nagrada. Završila je studij Dokumentarnog medija pri Novoj školi u New Yoku, Etnologiju i antropologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu te francusku radionicu Atelies Varan. Ujedno, Ivana Todorović drži radionice na Fakultetima širom svijeta, a bila je i gostujuća predavačica na TEDxAUK u Prištini.

Treća, ujedno i posljednja članica međunarodnog žirija je Željka Petrović Osmak, koja je diplomu etnologa i pedagoga stekla na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2004. godine zaposlena je u Etnografskom muzeju u Zagrebu, a od 2011. godine radi i kao voditeljica Zavičajnog muzeja u Donjoj Kupčini. Autorica je brojnih izložbi, voditeljica radionica i edukacija, bila je dio uredništva muzejskog časopisa Etnološka istraživanja, a snimila je i samostalni etnografski film. Područje rada i istraživanja usmjerila je na etnomuzikološka istraživanja. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter