Trideset filmova na ETNOFILm-u


Na predstojećem osmom izdanju ETNOFILma, međunarodnom festivalu etnografskog filma koji će se održati u Rovinju od 28. do 30. travnja, prikazat će se 30 dokumentarnih filmova inozemnih i domaćih autora.

Selekcija ove godine nosi osobni pečat dugogodišnjeg člana organizacijskog odbora ETNOFILm-a, diplomiranog etnologa/antropologa i novomedijskog umjetnika Bojana Mucka, koji je samostalno selektirao službeni filmski program.

U kategoriji filmova profesionalnih etnologa/antropologa i studenata etnologije/antropolozi nalaze se filmovi autora iz Indonezije, Norveške, Estonije, Njemačke, Španjolske, SAD-a, Slovenije, Indije, Češke, Velike Britanije i Izraela te dva autora iz Hrvatske - Ante Rozić s 54-minutnim filmom "Nagrišpane Traverse" te 31-minutni film Iva Kuzmanića "Prodaja djece".

Iz cijelog svijeta dolaze i filmovi autora koji nisu profesionalni etnolozi/antropolozi, a od hrvatskih autora u ovoj je kategoriji Vjekoslav Gašparović s filmom "201410KU", Elvis Lenić s filmom "9. januar", Ivana Butković s 20-minutnim filmom "Đurđevdan", zatim četiri autorice Marijana Sladetić, Tereza Kaurinović, Jelena Lazić i Martina Kalčić s filmom "Bit` će Lola!" te Branko Ištvančić sa 75-minutnim filmom "Od zrna do slike".

ETNOFILm je pokrenut 2008. godine kao mali projekt Etnografskog muzeja Istre u cilju promocije vizualne antropologije, od starta potičući, s jedne strane, produkciju uskostručnih etnografskih filmova, a s druge izvandisciplinarnih dokumentarnih filmova koji razvijaju heterogenost pristupa etnografiji i vizualnoj antropologiji. Projekt je vremenom, u suradnji s Gradom Rovinjom i njegovim kulturnim institucijama, nadrastao usku stručnost, otvorio se široj publici i izrastao u respektabilan međunarodni festival. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter