Trick - najinovativnija svjetiljka na tržištu

Trick postiže efekt izuzetno kontroliranog linearnog svjetla
Trick postiže efekt izuzetno kontroliranog linearnog svjetla

Svjetski priznati pulski dizajner rasvjete Dean Skira gostovao je prije nekoliko dana u HTV-ovoj emisiji Znanstveni krugovi, u kojoj je predstavio svoju višestruko nagrađivanu svjetiljku Trick. Ovaj jedinstveni proizvod omogućava spektakularne svjetlosne efekte, od linija u bezbroj kombinacija do krugova, a velik uspjeh svjetiljke krije se u leći kojom je moguće vrlo precizno usmjeravati svjetlost i projicirati linearne snopove u prostoru, uz brojne mogućnosti kreativnog izražavanja.

Nakon dvije godine laboratorijskog istraživanja i eksperimentiranja, koristeći se led tehnologijom, Skira je postigao efekt grafičkog linijskog svjetla, a za tu je inovaciju dobio niz uglednih međunarodnih nagrada u Njemačkoj, Španjolskoj, Italiji, Velikoj Britaniji.

- S Trickom se mogu izvoditi neki vrlo neočekivani trikovi; s njim možete osvijetliti jednu plohu zida u prostoru, samo jedan zid, a da vam to svjetlo jako malo utječe na ostatak prostora. Možete osvijetliti čitav pod, i osim poda ništa drugo ne svijetli u prostoru; ili samo jednu liniju na zidu, pojasnio je Skira, koji se nakon svojedobnog studija dizajna interijera u New Yorku specijalizirao za rasvjetu u arhitekturi. Ideja svjetiljke Trick postupno se realizirala, i to u suradnji s jednim internacionalnim proizvođačem.

- Svjetiljka postiže efekt linearnog svjetla, optički izuzetno kontroliranog, koji do sada nije bilo moguće proizvesti s obzirom da se tradicionalnim izvorima svjetla tj. žaruljama tako nešto nije moglo napraviti. Prije osam godina u jednom smo hotelu morali doslovno nacrtati, izvesti arhitektonski, građevinski detalj u zidovima i stropovima da bismo postigli ovaj efekt, koji se sada postiže time da se svjetiljka montira na strop. Efekt je skoro identičan, međutim troškovi su reducirani na minimum u odnosu na ono što se prije moralo raditi da bi se postigao takav efekt, kaže Skira.

U ovom slučaju nisu patentirali oblikovni dio svjetiljke nego efekt, a institucija im je u fazi patentiranja rekla da sličan patent već postoji stotinjak godina, koji je korišten za svjetionike.

- Tu je nastalo malo rasprave, međutim naravno da je primjena ove svjetiljke sasvim nešto drugo od svjetionika, pa je na koncu prihvaćeno, dodao je Skira. Trenutno radi na još nekoliko proizvoda, od kojih za jedan vjeruje da će sigurno dobiti značajna priznanja, i to zato jer je, kako kaže, inovativan i ekstremno funkcionalan, a radi se o stupu za javnu rasvjetu. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter