Tricky 29. siječnja u Močvari predstavlja "Skilled Mechanics"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Adrian Thaws, poznatiji kao Tricky, jedan od najcjenjenijih i najinovativnijih glazbenika današnjice, 29. siječnja ponovno dolazi u Hrvatsku u sklopu turneje na kojoj će predstaviti novi projekt "Skilled Mechanics" i istoimeni album. 

Novi smjer u karijeri "Skilled Mechanics" izraz je talenta koji se mijenja, prilagođava budućnosti i neprestano razvija što Trickyja čini vitalnim kao umjetnika. Projekt je zamišljen kao glazbeni kolektiv bez granica. Uz Trickyja ga čine DJ Milo - jedan od suradnika s kraja 80-ih iz vremena The Wild Buncha te Luke Harrisa, stalnog bubnjar koji je i gostujući vokal na projektu, priopćio je u četvrtak organizator agencija LAA.

Na albumu uz vokale Renate Platon i Oh Land sudjeluje i jedna od Trickyjevih muza Francesca Belmonte te Ann Dao i Xdare. 

LAA je organizirao tri klupska nastupa, u beogradskom Domu omladine 26.,  splitskom Judinom drvu 28. te u zagrebačkoj Močvari 29. siječnja 2016. Album "Skilled Mechanics" bit će objavljen 22. siječnja.

Pionir trip-hop žanra koji se uzdignuo u Engleskoj 90-ih poznat je po svojem posebnom stilu, mračnoj i slojevitoj glazbi te suradnjama s raznim glazbenicima. 

Tricky je rođen u Bristolu 1968., krajem 80-ih bio je član grupe The Wild Bunch iz koje je postupno osnovan Massive Attack, a na čijem je debi albumu "Blue Lines" iz 1992. Tricky repao. Trickyjev uspješni debitantski album Maxinquaye 1995. označio je početak suradnje s Martinom Topley Birdom. Zvuk hip-hopa i ambijentalne glazbe - popularno trip-hop - postao je zvuk Bristola, a debitantski album mnogi su proglasili uratkom godine. 

Usprkos mračnijoj atmosferi i singlovima kao što su "Feed Me" i "Hell is Round the corner", uz direktni ulazak na drugo mjesto UK ljestvice albuma označio je veliku prekretnicu u glazbenom svijetu. 

Na albumu "Nearly God" surađivao je s Terry Hall, Björk, Alison Moyet i Neneh Cherry. 

Službenim drugim albumom "Pre-Milenium Tension" stvorio je jako rap ostvarenje paranoičnog svijeta u kojem se prikradaju jaki stihovi. Treći album "Angels With Dirty Faces" iz 1998. hipnotičan i eksperimentalan, s paletama zvukova hip-hopa, duba, rocka, gospela i na kojom je gostovala PJ Harvey stalno je bio na glazbenim ljestvicama  Europe i Amerike.

Tricky se vraća s EP-om "Mission Accomplished" 2001., a iste je godine objavio i peti album "Blowbeck" u kojem je surađivao s Anthonyjem Kiedisom i Johnom Fruscianteom iz Red Hot Chili Peppersa, Cyndi Lauper, Alanis Morissette ili Edom Kowalczykom. 

Da bi maknuo titulu "mračnoga princa" 2003. snima album "Vulnerable" koji slovi kao najotvoreniji do tada i gdje mjesto vokalistice preuzima Trickyjeva obožavateljica Costanza Francavilla. 

Nakon debija, njegov najcjenjeniji uradak je "Knowle West Boy" gdje je Tricky prvi put u ulozi glavnog vokalista, a koji je označio veliki povratak trip-hop pionira 2008. godine. Album "Mixed Race" pod utjecajem je glazbe iz Jamajke, Sjeverne Afrike i Francuske. 

Album "False Idols" sam uspoređuje s debitantskim uratkom obrazloživši da se tu ponovo pronašao, a od istaknutih suradnji ističu se Francesca Belmonte i Nneka.

Remiksirao je radove izvođača kao što su Elvis Costello, Garbage, Yoko Ono i Bush.

Ulaznice za zagrebački koncert su po cijeni od 140 kn, a na dan koncerta 160 kn. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter