Trica uljanikovaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U petak je Uljanik isporucio Uljanik Plovidbi prvi od cetiri broda namijenjena prijevozu rasutih tereta. Brod "Veruda" ce odmah po primopredaji biti ukljucen u komercijalne aktivnosti. Nakon toga je položena kobilica za izgradnju treceg, a prije toga porinut drugi brod iz serije ("Stoja").

Rijec je o istovjetnim brodovima nosivosti 52.000 tona, dužine 189,9 metara i širine 32,24 metra, koje ce pokretati Uljanikov MAN motor snage 8.600 kW i s kojim ce brod postizati brzino od oko 15 cvorova.

Sve su to brodovi za Uljanik Plovidbu ciji su najveci vlasnici menadžeri i Uljanika i Plovidbe. Tim poslovima su osigurali opstojnost i zaposlenost Uljanika koji nije uspio sklopiti nove ugovore više od dvije godine, od 21. prosinca 2007. do 18. sijecnja 2010. kada su narucene "Veruda" i "Stoja".

Brod je u more pustila tradicionalnim presijecanjem konopa Valentina Butkovic, jedna od najboljih ucenica 4. razreda pulske Gimnazije. Brodu je poželjela sigurnu i dugu plovidbu morima svijeta te neka bude primjer uspješne brodograditeljske tradicije i uvijek sretno vrati svoju posadu kuci.

Nazocnima se obratio i Eduard Milovan, novi clan Uprave Uljanik Brodogradilišta i direktor proizvodnje, koji je najavio da ce isporuka uslijediti do kraja sijecnja 2012.

Direktor Uljanik Plovidbe Dragutin Pavletic rekao je da su se narudžbom za ova cetiri broda u Uljanik Brodogradilištu iskazali kao istinski, iskreni i socijalno osjetljivi partner.

Na zatvorenom informativnom programu, kojem ima pristup samo dio zaposlenika Uljanika, objavljeno je da ni stariji zaposlenici ne pamte da je u jednom danu položena kobilica, porinut brod i izvršena primopredaja. Dakako, za tri razlicita broda.

Uljanik je ove godine isporucio pet brodova: Grimaldi Grupi dva višenamjenska broda za prijevoz automobila, kamiona i kontejnera - "Grande Togo" i "Grande Costa d'Avorio", a Jan De Nul Grupi dva jaružara - "Fernao de Magalhaes" i "Nicolo' Machiavelli". Današnjom isporukom "Verude" Uljanik je ostvarilo plan za 2011.

Za subotu je predvideno porinuce tankera za Uljanik Plovidbu u rijeckom brodogradilištu 3. maj. To porinuce ce biti otvoreno za javnost za razliku od onih u Uljaniku. U pulskom brodogradilištu vec cetiri porinuca su zatvorena za novinare i gradane, a takvo postupanje pravda se time što se porinuca odvijaju tijekom tjedna, umjesto, kao do sada, subotom. (P. GREGOROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter