Tribler je nemoguce srušiti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlade mnogih država pokušavaju ukloniti stranice za dijeljenje datoteka (file-sharing) u sklopu svoje borbe protiv piratstva glazbe, filmova i knjiga. Ipak, taj pokušaj mogao bi lako biti osuden na neuspjeh.

Novi program za dijeljenje datoteka na internetu nazvan Tribler, vlade ili organizacije koje se bore protiv piratstva, nece moci onemoguciti. Tako barem tvrde njegovi tvorci.

"Jedini nacin da srušite ovaj program je da srušite cijeli internet", rekao je dr. Pouwelse s tehnološkog Sveucilišta Delft.

Tribler je varijanta popularnog BitTorrent softvera za razmjenu datoteka, ali je posebno dizajniran kako bi ostao online u svim uvjetima - ukljucujuci napade koje bi mogli poduzeti vlasti ili organizacije koje se bore protiv piratstva.

"Tribler je dizajniran kako bi održao BitTorrent na životu, cak i onda kada sve torrent tražilice, indeksi i trackeri budu offline", navodi se na file-sharing portalu Torrentfreak.

Potez poput onog kada su americke vlasti oduzele domenu MegaUploadu, nece biti ucinkovit protiv Triblera.

Korisnici koji imaju instaliran ovaj softver dijele datoteke jedni s drugima bez da "popis stranica" hosta datoteke. Tehnologija je vec šest godina u testnoj fazi i nikada još nije bila offline, cak ni na jednu sekundu, kaže za TorrentFreak njezin nizozemski tvorac.

Ona se temelji na istoj tehnologiji, te može dijeliti normalne "torrent" datoteke kakve se objavljuju i na stranicama kao što su BT Junkie i PirateBay. Medutim, ono što je kljucno je to da ova tehnologija može nastaviti raditi cak i onda kada je srušena svaka torrent stranica na Zemlji.

Softver Tribler zasada ima samo nekoliko tisuca korisnika, ali njegovi tvorci neprestano rade na tome da ga zaštite od bilo kakve vrste kvara ili napada vlasti.

"Bez obzira na to koliko se ludi zakoni mogu donijeti u buducnosti, ljudi ce uvijek moci dijeliti sadržaje", ustvrdio je Triblerov tvorac dr. Pouwelse za TorrentFreak.


Podijeli: Facebook Twiter