Tribina o urbanitetu Pule - od Rima do Austrije

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

U petak s početkom u 20.15 sati na pulskom Forumu, na platou ispred Turističke zajednice grada Pule, u sklopu Dana antike održati tribina na temu "Dva grada? Urbanitet Pule od Rima do Austrije".

Ugledni gosti ove tribine tematizirat će još uvijek otvorena pitanja iz bogate prošlosti Pule: Što pouzdano znamo o osnutku grada i kada on nastaje te s kakvom svrhom? Koliko su njezine veze s rimskim vojskovođom i državnikom Gajom Julijem Cezarom utemeljene? Što Pulu čini gradom - u rimskom, srednjovjekovnom i ranonovovjekovnom, te austro-ugarskom razdoblju?

Može li se nešto novo reći o dataciji najvažnijeg i najupečatljivijeg kulturnog spomenika danas u Puli - Areni i kakva je bila njezina namjena u manje poznatim razdobljima u prošlosti te kako rimska arhitektura utječe na način gradnje u 20. i 21. stoljeću? Na ova i druga
zanimljiva pitanja pokušat će odgovoriti gosti tribine dr. sc. Darko Dukovski, dr. sc. Robert Matijašić i dr. sc. Attilio Krizmanić, a voditelj tribine bit će prof. Ivan Žagar. Organizatori manifestacije su Dani antike - Pula Superiorvm i Istarsko povijesno društvo.

Pula će i tijekom dana biti u duhu antike - tako će se na Forumu od ranog jutra održavati rimski sajam i prikaz rimskih zanata te biti organiziran dječji antički kutak. Na Portarati će posjetitelji moći uživati u taverni s tunikama i crticama iz antičkog života, a navečer, od 20 do 20.30 sati, u gladijatorskom treningu.

U Galeriji Cvajner će se, s početkom u 21.40 sat, održati svečano otvorenje izložbe radova "Antika na suvremeni način II", uz nastup mladih violinista udruge glazbene edukacije Figaro, a večer zaključuju glumci Teatra Naranča i predstavom Herkul. Tijekom petka u Parku grada Graza bit će organiziran Međunarodni rimski tabor i dječji program udruge Birikina te dječji defile, a od 20 sati antički će se duh preseliti i u Nezakcij gdje će se odigrati predstava Epulon - prikaz civilizacije Histra i rimsko-histarske bitke. (B. PETROVIĆ)
 


Podijeli: Facebook Twiter