Tri zlatna jubilarca ukupno 150 puta dala krv

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na prijemu za jubilarne darivatelje krvi kojeg je u povodu Dana dobrovoljnih darivatelja krvi upriličio buzetski gradonačelnik Siniša Žulić, prigodna priznanja i nagrade hrvatskog i buzetskog Crvenog križa dobili su Rino Jurada, Emanuel Rabak i Alfeo Černeka, svaki za po pedeset puta danu krv, pa ispada da su tri zlatna jubilarca krv ukupno dala sto i pedeset puta.

- Krv dajemo iz humanih razloga kako bi pomogli onima kojima je pomoć potrebna, rekli su uglas buzetski jubilarci.

- Izuzetno mi je drago da imamo priliku barem na ovaj simboličan način zahvaliti se dobrovoljnim darivateljima krvi. Buzet je bio među predvodnicima po broju prikupljenih doza krvi na sto stanovnika. Na žalost zbog jedne restriktivne politike sakupljanja doza krvi prije nekoliko godina smanjio se broj darivatelja no to se u međuvremenu promijenilo, pa je za očekivati da će njihov broj ponovo rasti, poručio je gradonačelnik Žulić.

- Nadam se da će dobrovoljno darivanje krvi, općenito i humanitarni i volonterski rad ponovo zauzeti svoje zasluženo mjesto u društvu, istaknula je predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Buzet Ervina Kisiček.

Zahvalivši se jubilarcima što su darivanjem krvi spasili ljudske živote i mnogima vratili osmijeh na lice, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Buzet Lara Černeka istaknula je da su lani od predviđene 340 doze u akcijama prikupili 282 doze krvi kao i da su ove godine do sada organizirali četiri akcije u travnju i u kolovozu u dva termina. Ukupno se na njih odazvalo 182 darivatelja, a krv je dalo njih 168 što odstupa od plana s obzirom je bilo predviđeno prikupiti 220 doza. Do kraja godine predviđene su još dvije akcije i to 18. i 24. studenog kada je predviđeno prikupiti još 110 doza krvi.

- Ovi pokazatelji slijede trend primjetan od 2012. godine, a koji se očituje u smanjenju broja prikupljenih doza na buzetskom području. Prikupljanje krvi je krajem 2015. godine preuzeo Klinički zavod za transfuzijsku medicinu KBC Rijeka koji sada pokriva područje Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije. Za Buzet se to pokazalo dobrom varijantom s obzirom je fleksibilniji te opskrbljuje krvlju veće područje nego je to bio slučaj s pulskim zavodom, pa su i potrebe za dozama krvi sve veće što znači da svi koji to žele mogu dati krv, odnosno nema nikakvih ograničenja u broju doza, izjavila je Černeka. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter