Tri zahtjeva IDS-a: Ipsilon, regija i decentralizacija

(Dragan Matić/CROPIX)
(Dragan Matić/CROPIX)

Iako se u medijima može čuti da su koalicijski dogovori SDP-a s potencijalnim partnerima pri kraju, istina je kako oni, barem s IDS-om, nisu niti započeli. Predsjedništvo te stranke ovih dana je tek imenovalo tročlani pregovorački tim koji će pokušati dogovoriti predizbornu koaliciju, ali ne samo sa strankama Kukuriku koalicije. U stranačkom vrhu neslužbeno se doznaje kako na medijske pritiske za koaliranje sa SDP-om, HNS-om, HSU-om i HL-om neće olako pristati, jer su sigurni u svoj politički potencijal.

"U bilo kojoj varijanti izlaska na parlamentarne izbore imamo sigurna tri mandata. Stoga koalicijski sporazum potpisujemo samo s partnerima koji pristaju na ostvarivanje našeg programa i politika koje su bitne za Istru", rekao nam je visoki izvor u IDS-u. "Dosta nam je da se Istru u medijima prikazuje kao 'siroticu', kakva je bila pred šezdesetak godina, a ne kao regiju koja godišnje u centralni državni proračun uplaćuje 800 milijuna kuna više nego što iz njega potroši," kažu u vrhu IDS-a te objašnjavaju što konkretno žele ostvariti u narednom mandatu, odnosno što žele da uđe u novi koalicijski sporazum i izborni program.

Prvi konkretni zahtjev prema budućim koalicijskim partnerima dovršetak je izgradnje Istarskog ipsilona. Za Istarsku županiju, kažu u IDS-u, to nije samo jačanje turističkog sektora i cijelog gospodarstva, nego i osiguravanje tisuću radnih mjesta u slijedeće tri godine.

Drugi glavni zahtjev IDS-a je konačni početak provođenja politike decentralizacije Hrvatske. Politika decentralizacije bila je dio napuštenog Plana 21 Kukuriku koalicije, zajedno s podjelom zemlje na regije. Umjesto decentralizacije, Vlada je nekim potezima i promjenom porezne politike ugrozila financiranje lokalne samouprave, zbog čega je došlo i do uvođenja ili podizanja prireza u nekim gradovima i općinama. Politika decentralizacije, koja se odnosi i na fiskalnu politiku, jedna je od najdugovječnijih "mantri" IDS-a koja nailazi na slab odaziv u Zagrebu.

"Želimo da se država decentralizira po uzoru na Njemačku ili Dansku, te da se omogući da regije, odnosno sadašnje županije, izravno raspolažu s novcem iz EU fondova," naglašavaju u IDS-u.

U stranačkom vrhu nisu zadovoljni porukama iz SDP-a, ali i HDZ-a, kako će zadržati županijski ustroj. Regionalizacija je treći osnovni uvjet za sklapanje izborne koalicije.

"Naš osnovni politički uvjet je samostalna regija Istra i provođenje politike stabilizacije. To je nulta pozicija za bilo kakve pregovore i naši potencijalni partneri to znaju. Moramo postići konsenzus koji obavezuje političke aktere jer Hrvatska, kao visokocentralizirana zemlja, koči razvoj svih regija. Nema alternative decentralizaciji", napominje visoki izvor iz IDS-a te još jednom naglašava kako "bez dogovora o decentralizaciji nema koalicije." (D.GRAKALIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter