Tri tisuce predškolaraca bez pedijatra

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od 13 tisuca djece predškolske dobi u Istarskoj županiji samo njih deset tisuca ima srecu da ih lijece i sistematski pregledavaju pedijatri. Ostalih 3.043 mališana ima kartone kod obiteljskih lijecnika, što je u postotku nepovoljnije od državnog prosjeka. Prema podacima predsjednice Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju dr. ?urde Španovic, od 19 do 20 posto predškolske djece u skrbi je obiteljskih lijecnika.

Predškolce pregledavaju specijalisti opce medicine ili lijecnici bez specijalizacije. Sa stanovišta struke takva praksa nije prihvatljiva, posebice u odnosu na dosegnute zdravstvene standarde. Prije dvadeset godina gotovo bez iznimke s bebom se odlazilo u djecji dispanzer. Nemali broj novorodencadi danas roditelji vode u ambulante obiteljskih lijecnika, a nemaju svi za to potrebnu opremu i iskustvo.

Ovog je casa na specijalizaciji iz pedijatrije pet lijecnika iz Istarskih domova zdravlja. U Istri radi devet pedijatra preopterecenih brojem pacijenata, pogotovo u ovo vrijeme viroza. Kako bi smanjili preopterecenost nedavno su pedijatri dobili naputak HZZO-a prema kojem djecu trebaju usmjeravati kod lijecnika prema mjestu stanovanja.


Podijeli: Facebook Twiter