Tri tisuće palestinskih zatvorenika štrajka glađu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 3000 palestinskih zatvorenika u Izraelu odlučilo se na jednodnevni štrajk glađu u znak prosvjeda zbog smrti u zatvoru jednog Palestinca u subotu. 

"Približno 3000 zatvorenika najavilo je da će odbiti hranu", kazao je glasnogovornik uprave izraelskih kaznionica Sivan Weizman, istaknuvši da se "radi isključivo o tri obroka u nedjelju". 

"Pozor, moguća pobuna", piše dnevnik Izrael Hayom, koji se smatra bliskim vlasti premijera Benjamina Netanyahua, spominjući "tenzije unutar vodstva sigurnosnih službi koje strahuje od nemira i sukoba nakon smrti palestinskog zatvorenika". 

"Cijeli sigurnosni aparat, zatvorske službe posebno, u nedjelju su u stanju pojačane pripravnosti", piše dnevnik Maariv u nedjeljnom broju.

Mladi Palestinac Arafat Džadarat (30) umro je u subotu u zatvoru zbog "slabosti", prema izraelskim tajnim službama koje su ga ispitivale. Palestinski premijer Salam Fajad izrazio je svoju zaprepaštenost tim slučajem i zatražio je hitnu istragu i utvrđivanje "pravih razloga" smrti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter