Tri studija slave 15 godina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Sveucilištu Jurja Dobrile u srijedu je održana svecana sjednica Odjela za humanisticke znanosti u povodu petnaeste obljetnice osnivanja dvopredmetnih studija hrvatskog jezika i književnosti, povijesti te talijanskog jezika i književnosti, na kojoj su, osim osnivaca studija i sadašnjih i tadašnjih profesora, prisustvovali i nekadašnji studenti prve generacije upisane 1994./95. godine.

- Imao sam cast biti jedan od osnivaca studija i nadam se da ce njihov broj i dalje rasti, kazao je rektor Robert Matijašic koji je zajedno s Miroslavom Bertošom zaslužan za pokretanje studija povijesti koji je tada bio treci u zemlji uz zagrebacki i zadarski.

- Osnivanje visokog školstva u Puli, pocevši od Pedagoškog, a zatim Filozofskog fakulteta, a kasnije i Sveucilišta nije bilo bez prijepora jer mnogi su smatrali da Pula ne treba svoje sveucilište. Ipak, u tome smo uspjeli i sada je na nama da razvijemo model funkcioniranja ovog sveucilišta kao istarskog, hrvatskog i u konacnici europskog u skladu s bolonjskim sustavom koji ima svoje prednosti, ali još uvijek i mnoge nedoumice, kazao je Bertoša.

Ivan Zoricic, jedan od osnivaca studija hrvatskog jezika i dekan u vrijeme stvaranja studija, istaknuo je da su prije 15 godina na Pedagoškom fakultetu postojala samo cetiri studija, i to dva dvogodišnja: razredna nastava i predškolski odgoj te talijanski jezik i glazbena kultura.


Podijeli: Facebook Twiter