Tri stranke objavile kandidate za slovenske ministre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tri od četiri stranke koalicije koju će voditi buduća slovenska premijerka Alenka Bratušek objavile su u četvrtak imena svojih ministarskih kandidata za novu vladu o kojoj bi parlament trebao glasovati iduće srijede, dok je stranka Pozitivna Slovenija (PS) koju vodi Bratušek, a pripada joj najviše ministarskih mjesta u vladi, objavila da će imena objaviti večeras na svom Twitter profilu.

Definitivna lista ministara u novoj vladi trebala bi biti objavljena do ponoći, a prema navodima medija najveća je nepoznanica tko će voditi ministarstvo financija.

U novoj vladi dva ministarska mjesta pripast će Demokratskoj stranci umirovljenika (DESUS), pa će ministar vanjskih poslova biti predsjednik stranke Karl Erjavec, a ministar zdravstva Tomaž Gantar. Oni su ista mjesta zauzimali i u dosadašnjoj vladi Janeza Janše.

Iz centrističke Građanske liste (GL) u vladu ulaze njen predsjednik Gregor Virant kao novi ministar unutarnjih poslova i javne uprave, Senko Plićanić kao ministar pravosuđa te Igor Maher kao ministar za infrastrukturu i prostor. Virant je do odlaska svoje stranke iz Janšine koalicije bio predsjednik parlamenta, a Plićanić ministar za pravosuđe i javnu upravu.

U novoj vladi bit će i tri ministra koje je kandidirala stranka Socijalnih demokrata (SD), ali njen predsjednik Igor Lukšič neće, kako se ranije spekuliralo, preuzeti ministarstvo obrazovanja nego će se posvetiti vođenju stranke.

Kandidati za ministre Socijalnih demokrata (SD) su: Anja Kopač Mrak kao ministrica za rad i socijalna pitanja, Jernej Pikalo kao ministar obrazovanja i Dejan Židan kao ministar za poljoprivredu koji je na tom položaju bio i u vrijeme vlade Boruta Pahora.

Kako su u četvrtak objavili slovenski mediji, neslužbeno su već sada poznata i imena kandidata za četiri ministarska mjesta u vladi koja bi trebala pripasti stranci Pozitivna Slovenija (PS) koju vodi Bratušek, no do zadnjeg trenutka bilo je neizvjesno tko će voditi važno ministarstvo financija.

U stranci Pozitivna Slovenija (PS) tvrde da su imena njihovih ministarskih kandidata već određena i poslana u parlament, ali da njihovom objavom ne žele stvarati medijsku pompu.

Prema očekivanjima, sve kandidate za ministre parlamentarni odbori ispitali bi u ponedjeljak i utorak, dok bi u srijedu parlament glasovao o novoj vladi koja bi odmah dala prisegu i počela s radom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter