Tri sporna prsta otišla u povijest

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Restaurirani spomenik mornaru koji je u utorak vracen na postolje u Valerijin park podno Arene nije identican onom koji je uništen u vandalskom cinu pocetkom kolovoza prošle godine. Valja naglasiti da se vandalski cin pripisivao cinjenici što mornar ima ispružena tri prsta u zraku, zbog cega mu je, navodno, otrgnuta desna ruka koja nikada nije pronadena.

No, na restauriranom spomeniku više se ne isticu tri "sporna" prsta, vec su svi prsti ispruženi. I dok jedni u tome vide problem, akademski kipar Eros Cakic, koji je u ime Grada nadgledao rad kolege Alije Rešica, a koji je izradio novi odljev prema dostupnim fotografijama, prije dva dana je tvrdio da je "sve ispalo perfektno jer je ruka restaurirana originalno"! U toj "sitnoj" razlici ne vidi ništa sporno.

"Radi se o umjetnickoj varijanti koja je najbliža originalu. To je bio i ostao pozdrav mornara, a možda smo pomaknuli prste kojih pet milimetara. Ponavljam da se radi o pozdravu i da nema govora o uzdignutih tri prsta, uz što se vežu razne interpretacije. Ako nekome to smeta, neka mu ponovno ide savijati prste!



Stat cu u obranu ta tri prsta, ali ako im se pripisuje svašta, a ja sam cuo svašta, tada mogu samo reci da se tim sjenama prošlosti vec jednom trebamo othrvati, a da smo mi estetski odradili taj posao kako smo smatrali da je najbolje. Kome se ne svida, možda je najbolje neka ga opet sruši", rekao je Cakic.

Ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo kaže da oni nisu nadležni za taj spomenik, vec eventualno konzervatori, ukoliko se radi o spomeniku kulture ili kulturnom dobru. Govoreci nacelno o rekonstrukciji kaže da je treba napraviti što je moguce bliže originalu, ali nas je ipak uputio na Hrvatski restauratorski zavod.

U njihovom Odjelu za kamen potvrdili su nam da, kada je njihov posao u pitanju, nastoje sve nedostajuce dijelove kipova i skulptura dovesti u izvorno stanje, odnosno što istovjetnije originalu, da je eventualne drugacije odljeve moguce imati nakon ispitivanja prethodnog stanja i dublje analize, ali da o konkretnom slucaju ne mogu govoriti. Pokušali smo doci i do pulskih konzervatora, ali je voditeljica Narcisa Bolšec-Ferri bila na terenu i nije se javila na naš poziv.

Valja napomenuti da je spomenik izradio danas pokojni rijecki kipar Pavao Peric. Skupština opcine Pula i Komanda ratne mornarice u Puli postavili su ga 1953. godine u povodu 35. obljetnice strijeljanja mornara iz Boke Kotorske i Pule zbog pobune protiv Austro-Ugarske Monarhije 1918. godine. Bio je srušen 1991. godine te je maknut sve do ožujka 2004. godine kada je ponovno vracen.


Podijeli: Facebook Twiter