Tri slijeda na bazi šparuga, špalete i sipa

Fažanski restorani i ove godine u Gastro proljeću (Neven LAZAREVIĆ)
Fažanski restorani i ove godine u Gastro proljeću (Neven LAZAREVIĆ)

U ovogodišnjoj, trećoj manifestaciji Gastro proljeće, u kojoj od 15. do 24. travnja sudjeluje 27 ugostiteljskih objekata južne Istre, gostima će se nuditi tri slijeda jela na bazi šparuga, špalete i sipe te čaša vina za stotinu kuna. Riječ je o manifestaciji kojom turističke zajednice Pule, Fažane, Vodnjana, Ližnjana, Marčane i Barbana žele promovirati i unaprijediti gastronomsku ponudu južne Istre, kazala je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Melita Peroković, direktorica TZ-a Fažane.

Motiv dolaska gostiju

- Svake godine sudjeluje 30-ak ugostiteljskih objekata, a ove godine priključilo se 27 restorana, bistroa i pizzerija s područja pet turističkih zajednica. Ova priča je vrlo bitna jer je ove godine usvojena Strategija klastera južne Istre u kojoj se kao jedan od prioriteta ističe gastro ponuda. Važno je da uz pomoć ugostitelja osmislimo prepoznatljivost naših gastro proizvoda. Strategijom su obuhvaćeni i proizvođači sira, vina, maslinovog ulja, pršuta i drugih proizvoda. Jačat ćemo segment gastro proizvoda i nadam se da će na taj način južna Istra postati prepoznatljivija, a gastronomija postati motiv dolaska gostiju, rekla je Peroković.

Svjetlana Celija, potpredsjednica ceha ugostitelja Udruženja grada Pule, kazala je da su ugostitelji ozbiljnije poradili na menijima ne bi li privukli što veći broj gostiju.

Maštovitiji jelovnici

- Želimo da jelovnici budu maštovitiji, stoga smo oformili komisiju koja ih je doradila prema prijedlozima ugostitelja. Nadam se da će goste dočekati zanimljivi jelovnici i da će zelene namirnice "probuditi uspavanu zimu" koja je za ugostitelje bila jako loša, rekla je Celija. Napomenula je da će svaki ugostitelj formirati vlastiti jelovnik na kojem će sigurno biti fritaje i juhe od šparuga.

Popis restorana i jelovnici na stranicama TZ-a

U ovogodišnjem Gastro proljeću sudjeluje deset ugostiteljskih objekata u Puli i isto toliko u Fažani. U Puli sudjeluju Stari grad i Stari grad 02 te Kantina, Fantasia, Šurida, Pompei, Jupiter, Galija, Gardelin i Karlo. U Fažani su se priključili Feral, Batana, Stara konoba, Rosignola, Plavi, Fasana, Amfora, Ulika, bistro K&F i hotel restoran Marina.

Na Vodnjanštini su se u akciju uključili Vodnjanka, Betiga i Bukaleta, na području Marčane Vesna Loborika i konoba Rišpet. Svoje će jelovnike nuditi i Bodulka u Šišanu te Štefanija u Barbanu. Popis restorana i jelovnici dostupni su na portalu Turističke zajednice Grada Pule, ali i na web stranicama lokalnih TZ-a. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter