Tri šetnje šumom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložba "Šume" Elvisa Bertona, otvorena u cetvrtak navecer u Multimedijalnom centru Luka, autorov je iskorak u multimedijalni prikaz jedne na prvi pogled jednostavne ideje - šume kao trojstva koje se oslikava na platnu, oblikuje u metalu i reflektira u videoprojekciji.

Radi se o trilogiji u kojoj se element stabla, iznimno stilizran i minimalistican, predstavlja plošno u platnima i akrilu, ulazi u trecu dimenziju preko metalnih konstrukcija te biva projiciran na platnu kao još jednostavnija digitalna slika.

Izložbu je otvorila Ketrin Milicevic Mijošek, likovna kriticarka koja je kazala da je Elvis Berton autor prepoznatljiva rukopisa, autor koji raspolaže vlastitim stilom, a da pritom sa sigurnošcu možemo tvrditi kako ovdje nije rijec o epizodi, o iznimci, vec o pravilu. Radi se o autoru koji rado poseže za medijskom raznolikošcu, a u trilogiji metalne, digitalne i akrilne šuma nudi nam novi obrat - iskorak u fizicki i virtualni prostor.

"Berton u svojoj trilogiji "Šume" eksploatira jedno jednostavno graficko rješenje, dakle minimalnu kopiju onog što želi prikazati i postavlja ga u razlicite medijske kontekste. Pravi pozitivni rezultat izložbe jest pogodenost tog grafickog minimuma koji jednako dobro funkcionira kao slika, kao predmet i kao projekcija. No postavka dijela boluje od repetitivnosti koja je uvjetovana samim konceptom izložbe stoga ju se mora prihvatiti kao nužno zlo.

Elvis Berton likovnim se stvaralaštvom bavi od 1996. godine. Izlaže od 2000., a broji trinaest samostalnih i više od dvadeset skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Clan je zagrebackog Hrvatskog društva likovnih umjetnika, a živi i stvara u Pazinu. Izložba u Luci ostaje otvorena do 14. travnja.


Podijeli: Facebook Twiter