"Tri sestre" - tri sata pravog kazališta

Tri sestre uvjerljivo su odigrale Dijana Vidušin, Jelena Miholjević i Ivana Roščić (D. ŠTIFANIĆ)
Tri sestre uvjerljivo su odigrale Dijana Vidušin, Jelena Miholjević i Ivana Roščić (D. ŠTIFANIĆ)

Četiri mjeseca nakon premijerne izvedbe na daskama zagrebačkog kazališta Gavella, popraćen tada odličnim kritikama i reakcijama publike, Čehovljev klasik "Tri sestre" uspješno je sinoć uprizoren u Puli, a četrnaestero Gavellinih glumaca dugim je pljeskom publike ispraćeno sa scene Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula.

Aktualnost, bezvremenost ove Čehovljeve slavne drame o čežnji za srećom, neuzvraćenim ljubavima i izgubljenosti u potpunosti je ispoštovao ugledni makedonski redatelj Slobodan Unkovski (1948), jedan od najuspješnijih i najnagrađivanijih autora u regiji, kojemu je ovo bio prvi angažman u hrvatskom kazalištu.

Odlučivši se za tekst u cjelini, onakvim kakvim ga u obaveznoj lektiri već desetljećima čitaju srednjoškolci, redatelj je na integralnom tekstu senzibilno izgradio sve likove u njihovoj osebujnosti i individualnim dramama. Zbog toga predstava traje, s pauzom, dulje od tri sata. No uvjerljiva gluma cijelog ansambla, začinjena (pre)naglašenim komičnim scenama, predstavi je cijelo  vrijeme zadržala dinamičnost, a pulskoj publici pozornost sve do zasluženih biseva.

Iako puna osamljenih gubitnika čije raspoloženje varira od euforične vjere u bolje sutra na nekom drugom mjestu (ovdje se ta utopija zove Moskva), sve do padova u bezvoljnost, sivilo i beznađe, predstava je prožeta toplim humorom.

Tri sestre, kćeri pokojnog generala Prozorova, najstariju Olgu, Mašu i najmlađu Irinu uvjerljivo su i inspirativno odglumile Jelena Miholjević, Dijana Vidušin i Ivana Roščić. Posebno je scenom zavladala Puljanka Dijana Vidušin, upečatljivo oživjevši srednju sestru Mašu, koja se kao 18-godišnjakinja udala za gimnazijskog nastavnika Kuligina (Sven Šestak), koga ne voli jer ne ispunjava njene ideale ljubavi.

Ponajbolju je ulogu, uz posebno snažan pljesak publike na kraju predstave, ostvarila odlična Bojana Gregorić Vejzović kao primitivna i koristoljubiva Natalija Ivanovna, supruga Andreja Prozorova (Ozren Grabarić), koja na kraju uspijeva izgurati njegove tri sestre iz roditeljskog doma. Od tog kockarskog ovisnika njegove tri sestre uzalud očekuju karijeru sveučilišnog profesora i potom spasonosni zajednički odlazak u Moskvu.

Uz sugestivnu scenografiju Branka Hojnika, vrijedi izdvojiti i sjajnog Ranka Zidarića koji je dojmljivo odigrao artiljerijskog potpukovnika Veršinina, neostvarenu Mašinu ljubav. Iako manje, vrlo su impresivne, komične role ostvarile Biserka Ipša u ulozi dadilje Anfise te Ingeborg Appelt u ulozi čuvara zemaljske uprave Feraponta. (Zoran ANGELESKI; snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter