Tri ruska ratna broda plove prema Siriji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tri ruska ratna broda prošla su u četvrtak kroz turski tjesnac Bospor a plove, kaže ruski vojni izvor, prema istočnom Mediteranu, blizu Sirije, dok se zapadne zemlje pripremaju za vojnu intervenciju protiv režima u Damasku.

Ratni brod za izviđanje i prikupljanje podataka SSV-201 "Priazovje" prošao je kroz tjesnac u turskoj prijestolnici Istanbulu u pratnji velikih desantnih brodova "Minsk" i "Novočerkask", izvijestio je fotograf AFP-a.

"Priazovje" je u nedjelju navečer isplovilo iz Sevastopolja, ukrajinske luke u kojoj je stacionirana ruska crnomorska flota, "u misiju na istoku Sredozemnog mora", rekao je ruski vojni izvor a prenosi ruska agencija Interfax.

Interfax je usto naveo da "Minsk" i "Novočerkask" trebaju uploviti u istočno Sredozemlje 5. ili 6. rujna.

Rusija stalno ima više ratnih brodova stacioniranih u istočnom Mediteranu gdje se smjenjuju otkako je prije dvije i pol godine izbila sirijska kriza.

Nakon napada kemijskim oružjem u predgrađu Damaska 21. kolovoza za koji Amerikanci optužuju režim Bashara al-Assada, američki predsjednik Barack Obama je zatražio od Kongresa da glasuje za zračne napade u Siriji. Moskva se tome oštro protivi. Rusija, glavni saveznik režima u Damasku kojemu doprema oružje, koristi se vojnom bazom u luci Tartusu, 220 km sjeverozapadno od Damaska, od vremena Sovjetskog Saveza. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter