Tri različita medija i umjetnička rukopisa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U pulskoj galeriji Luka u petak navečer otvorena je zajednička izložba triju autorica pod nazivom "Polazište". Svoje su uratke predstavile Tanja Dabo, Letricija Linardić i Maja Rožman.

Nakon pozdravnih riječi tajnice Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre Tine Širec Džodan, o autoricama i njihovim uradcima govorila je akademska slikarica Vera Kos Paliska.

Naglasila je da autorice donose tri različita umjetnička rukopisa u raznim umjetničkim medijima, da je riječ o kvalitetnim djelima i autoricama, te ukratko je predstavila njihove zanimljive životopise.

Tanja Dabo predstavlja se instalacijom "Lanjski snijeg" (10 kugli sa snijegom, 20 fotografija), iz 2010. godine.

"Tijekom svog života spremni smo drugoj osobi izgovoriti mnoge velike riječi. Spremni smo dati obećanja koja, čak i uz našu najveću želju i čvrstu odluku, ne možemo ispuniti. Naša priroda nije takva. Nešto se desi, ili se čovjek naprosto promijeni, a obećanja postanu lanjski snijeg. Onda život ide dalje, nova obećanja… koja opet tako lako postanu lanjski snijeg", zapisala je sama autorica o svome radu. Ona se predstavlja još i radovima: "Oprost", "Nelagoda, tjeskoba" te "Arhiv: Večer".

"Oprost" je instalacija koja sadrži pisma, a koja su razne osobe pisale svojim majkama tražeći oprost. "Nelagoda, tjeskoba" je umjetnička knjiga nastala nakon performansa ispisivanja teksta na zidu muzeja 2016. godine, dok "Arhiv: večer", donosi četiri umjetničke knjige kao instalacije.

Rad Letricije Linardić "Otisci sjećanja", je projekt koji je nastao u 2015. godini. Dugi niz godina autorica se bavi grafikom i istražuje mogućnosti i granice medija. U ovom radu propituje pojam i funkciju matrice koja je bit umjetnosti grafike.

- Koncept rada temelji se na namjeri otjelovljenja trenutka sjećanja, odnosno zadržavanja misli o sjećanju i njezinog fizičkog bilježenja u grafičkom otisku, a izvedbeno rješenje na interakciji stroja i umjetnika, zapisala je autorica o tome radu.

Maja Rožman prisutna je s "Disappearing Cities", što je serija crteža nastala između 2014. i 2016.

- Serija "Disappearing Cities" je svojevrstan dnevnik višeslojnih crteža koji bilježe moja kretanja u određenom gradu. Svaka ulica/put kojim sam prošla kroz pojedini grad (uvijek u periodu od pet dana) pažljivo sam zabilježila/mapirala; te bilješke bez jasno naznačene mape ostavljaju dojam apstraktnog crteža, ističe ova autorica.

Otvorenju su nazočile Tanja Dabo i Letricija Linardić, a Maja Rožman nažalost nije mogla prisustvovati.

Tanja Dabo rođena je 1970. godine. Od 2009. do danas radi na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 1993. godine izlaže na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, kustoskim projektima i festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu, natječajnog i pozivnog karaktera.

Letricija Linardić rođena je 1971. godine. Diplomirala je 1997. likovnu kulturu na Pedagoškom fakultetu u Rijeci te magistrirala 2003. u Ljubljani. Od 1999. do danas radi na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, na katedri za Grafiku.

Maja Rožman je rođena 1981. godine u Zagrebu, gdje je 2006. diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti. Živi i radi u Zagrebu. Sudjelovala je na brojnim projektima i rezidencijama. Djeluje kao asistentica na Grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti.

Izložba je otvorena do 12. lipnja. (V. BEGIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter