Tri puta manje oboljelih od gripe u odnosu na lani

Ilustracija (S. JEŽINA/NL)
Ilustracija (S. JEŽINA/NL)

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, u Istri je ove sezone ukupno prijavljeno 207 osoba s kliničkim simptomima gripe, što je čak tri puta manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prema podacima, najveći broj oboljelih evidentiran je u Rovinju sa 77, Umagu 49, Poreču 30, Puli 28, Labinu 16, Pazinu četiri, dok je Buzet bez oboljelih. Uobičajeno, gripa najčešće pogađa osobe u dobi između 30 i 64 godine, pa je takvih u ovoj skupini dosad prijavljeno 96.

Kako doznajemo od dr. Branke Sep-Ševerdija, u sedmom, kalendarskom tjednu praćenja, dakle od 10. do 16. veljače, prijavljeno je 69 oboljelih osoba. Sagledavajući prema dobi, najviše je, 25, osoba, u skupini između 30 i 64 godine, zatim je po jedanaestero djece u skupinama od pet do šest godina i od sedam do 14 godina te desetero djece u dobi od jedne do četiri godine. Iznad 65 godina života oboljele su zasad u Istri dvije osobe.

Razina aktivnosti virusa gripe i dalje je niska u Hrvatskoj kao i u našim susjednim državama.

- Kod nas su zasad u cirkulaciji virusi gripe A i B i to podtip virusa gripe A(H3N2). Još nije detektiran podtip virusa gripe A (H1N1) koji je 2009. godine uzrokovao pandemijsku gripu. Zasad, ova sezonska gripa pokazuje puno blaži intenzitet u odnosu na prošlu godinu kada je oboljelo znatno više ljudi, veli dr. Sep Ševerdija. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter