Tri pusta plešu sambu


Podizanjem ne jednog već tri Pusta, prošlog je vikenda i u Rovinjskom Selu započelo peto i najveselije godišnje doba. Upravo, da se tradicija ne zaboravi na samom ulazu u Selo iz pravca Rovinja, u neposrednoj blizini semafora inače i jedinih na području Rovinjštine, klate se tri Pusta - plesača sambe, koji su ove godine ujedno i glavna tema Seljanskih maškara.

Po riječima Emila Radovana, predsjednika Udruge Seljanske maškare, ovogodišnja je ideja i nit vodilja bila spojiti dva najpoznatija svjetska karnevala, onaj iz Rija i ovaj iz Rovinjskog Sela.

- Pored glavne teme, nismo zaboravili ni na autohtone, odnosno maškare po starinski ili seljanski frki pa će uz plesačice sambe zaplesati i zvijeri i beštije, odnosno seljanske frke sa strašnim maskama i zvonima koje, obećava Radovan, utjeruju strah u kosti. 

Inače, maškarano ludilo započinje 18. veljače maškaranom zabavom u Domu kulture i uz grupu "The Night Express

 Band" i "Ribatla Band". Sedam dana kasnije, uslijedit će i četvrti po redu maškarani maraton ulicama Rovinjskog Sela, čiji će start biti u 15.30 sati ispred Doma, a čiji će maškarani sudionici morat  pretrčati trasu dugu 5,6 kilometara. Kao i obično, na maškarani maraton pozvani su svi, a dobar podstrek su i bogate nagrade za najuspješnije maske i kostime. Isti dan, 25. veljače, u 16.30 sati bit će organizirana i povorka koja kreće od škole do Doma kulture, a istoj će uz najmlađe miće maškarice - vrtićare, osnovce i ostalu djecu nastupati i najmlađi seljanski band, kao i DJ-evi.

- Najvažniji dan dogodit će se 28. veljače kada će s početkom u 8 sati članovi Udruge Seljanske maškare krenuti u svoj pohod Selom. Vrhunac zabave zakazan je na Pudarici i oko 18.30 sati kada se veselimo uz čaj, kolače, kuhano vino ali i tradicionalni vatromet. Nešto kasnije, od 21 sat ponovno se nalazimo u Domu kulture i uz zabavu s "Funbox band" i "Laguna band" biramo najorginalnije maske, parove i grupe, kaže Emil Radovan, koji najavljuje i kraj maškarano ludila za 1. ožujak, kada će se spaliti Pust. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

pusta plešu sambuZAPOČELO PETO GODIŠNJE DOBA PODIZANJEM NE JEDNOG VEĆ TRI PUSTA Tri pusta plešu sambu ROVINJSKO SELO Podizanjem ne jednog već tri Pusta, prošlog je vikenda i u Rovinjskom Selu započelo peto i najveselije godišnje doba. Upravo, da se tradicija ne zaboravi na samom ulazu u Selo iz pravca Rovinja, u neposrednoj blizini semafora inače i jedinih na području Rovinjštine, klate se tri Pusta - plesača sambe, koji su ove godine ujedno i glavna tema Seljanskih maškara. Po riječima Emila Radovana, predsjednika Udruge Seljanske maškare, ovogodišnja je ideja i nit vodilja bila spojiti dva najpoznatija svjetska karnevala, onaj iz Rija i ovaj iz Rovinjskog Sela. -Pored glavne teme, nismo zaboravili ni na autohtone, odnosno maškare po starinski ili seljanski frki pa će uz plesačice sambe zaplesati i zvijeri i beštije, odnosno seljanske frke sa strašnim maskama i zvonima koje, obećava Radovan, utjeruju strah u kosti. Inače, maškarano ludilo započinje 18. veljače maškaranom zabavom u Domu kulture i uz grupu "The Night Express Band" i "Ribatla Band". Sedam dana kasnije, uslijedit će i četvrti po redu maškarani maraton ulicama Rovinjskog Sela, čiji će start biti u 15.30 sati ispred Doma, a čiji će maškarani sudionici morat pretrčati trasu dugu 5,6 kilometara. Kao i obično, na maškarani maraton pozvani su svi, a dobar podstrek su i bogate nagrade za najuspješnije maske i kostime. Isti dan, 25. veljače, u 16.30 sati bit će organizirana i povorka koja kreće od škole do Doma kulture, a istoj će uz najmlađe miće maškarice - vrtićare, osnovce i ostalu djecu nastupati i najmlađi seljanski band, kao i DJ-evi. - Najvažniji dan dogodit će se 28. veljače kada će s početkom u 8 sati članovi Udruge Seljanske maškare krenuti u svoj pohod Selom. Vrhunac zabave zakazan je na Pudarici i oko 18.30 sati kada se veselimo uz čaj, kolače, kuhano vino ali i tradicionalni vatromet. Nešto kasnije, od 21 sat ponovno se nalazimo u Domu kulture i uz zabavu s "Funbox band" i "Laguna band" biramo najorginalnije maske, parove i grupe, kaže Emil Radovan, koji najavljuje i kraj maškarano ludila za 1. ožujak, kada će se spaliti Pust. Nina ORLOVIĆ RADIĆ  - GO03356390.jpg


Podijeli: Facebook Twiter