Tri Puljana u "Snajperu" ZKM-a

Glavnu rolu igra Puljanin Vedran Živolić
Glavnu rolu igra Puljanin Vedran Živolić

- Nisam toliko naivan da mislim da kazalište može promijeniti svijet, ali ako samo jedan klinac koji dođe na ovu predstavu shvati da iza slova "U" stoji mržnja i zločin, puno sam napravio, kaže nam uoči večerašnje premijere kazališne predstave "Snajper" u Zagrebačkom kazalištu mladih autor teksta Damir Karakaš.

Riječ je o komornoj drami u režiji Franke Perković, u kojoj troje pripadnika mlađe i izgubljene generacije preispituje uzroke svog nezadovoljstva društvom i motive koji ih pokreću na promjene. Idealistička borba za "pravednije društvo", potreba za revolucijom, sebični materijalistički razlozi i osobne frustracije isprepleću se u motivu snajpera čiji hitac treba ubiti visokog dužnosnika, pri čemu snajper služi kao metaforički prikaz obračuna s društvom i sa samim sobom. Snajper kao križ.

Glavnu ulogu Mukija, koji sa svojom trudnom djevojkom planira izvršiti naručeno ubojstvo predsjedničkog kandidata, igra 27-godišnji Puljanin Vedran Živolić.

- Uloga mi je jako teška i zahtjevna, ali čini mi se da smo, u slobodnom okruženju s partnerom i divnom partnericom koja me kroz sve fino vodila, uspjeli naći sve nijanse lika. Vjerujem da će na sceni uspjeti izaći u svom punokrvnom obliku; da će se vidjeti svi njegovi strahovi, želje, dvojbe, pritisci i potreba da se učini nešto iz uvjerenja, rekao je uoči premijere Živolić.

Pored njega, u predstavi su angažirana još dva Puljana, braća Nenad i Alen Sinkauz koji su kreirali glazbu za predstavu. Predstava je na rasporedu ZKM-a sutra i preksutra te ponovno 19. i 20. listopada. (Zoran ANGELESKI)

VIŠE O PREDSTAVI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter