Tri psa ispred Kaštijuna pretučena do smrti

Ilegalni azil na Kaštijunu gdje su ostavljene lešine (M. MIJOŠEK)
Ilegalni azil na Kaštijunu gdje su ostavljene lešine (M. MIJOŠEK)

Kada su unatrag mjesec dana volonteri Udruge Snoopy ispred svog azila, doduše ilegalnog, na tvrđavi Kaštijun pronašli tri lešine pasa nisu ni slutili kakvu su strašnu sudbinu te životinje doživjele.

Kako nam je tada rekla predsjednica udruge Iris Puljić, nije im bilo prvi put da pronalaze lešine u vrećama ispred ulaza jer ih ljudi nerijetko zamjenjuju za higijeničarski servis koji zapravo ima rashladnu komoru na ulazu u odlagalište Kaštijun.

"Ostavljaju nam lešine misleći da smo mi higijeničari i da ćemo im mi zbrinuti uginule pse. Mi ih naravno ne možemo zbrinuti već zovemo higijeničare ili veterinarsku inspekciju što smo učinili i ovaj put. Ti psi nisu bili naši, nisu imali niti čipove pa nismo mogli otkriti kome su pripadali, pa smo zvali veterinare", rekla je Puljić.

I doista, veterinarska se inspekcija odazvala, a tri su lešine zbog određenih sumnji i rana ipak poslane na obdukciju u Veterinarski zavod Rijeka.

Kako smo ovih dana neslužbeno doznali, nalaz obdukcije je stigao i upravo je on otkrio strašnu istinu - tri su psa, sudeći po ozljedama, pretučena do smrti.

Nalaz je, naime, pokazao da je smrt nastupila zbog višestrukih trauma, točnije jedan je imao slomljen vrat, drugi rebra, a sva tri imala su opsežna krvarenja u mišićima što ukazuje da su mogla nastati isključivo dugotrajnim udarcima. Štoviše, vanjske rane bile su gotovo nevidljive pa i to ukazuje na činjenicu da ih nije udarilo neko nepoznato vozilo, već da su pretučeni.

Dodatnu težinu cijeloj priči daje i činjenica da su sva tri psa uginula otprilike u isto vrijeme, što je bilo vidljivo po stupnju raspadanja, pa i to ukazuje na mogućnost da je ista osoba ili više njih u isto vrijeme zvjerski mučilo i na kraju dokrajčilo ove pse.

Što se točno dogodilo sada će morati rasvijetliti policija. Naime, kako zakon nalaže veterinarska inspekcija, zbog sumnje u kršenje Zakona o životinjama, mora slučaj proslijediti nadležnoj policijskoj upravi što je i učinjeno u ovom slučaju.

Kako saznajemo od Nataše Vitasović, voditeljice Odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću Policijske uprave istarske, Ureda načelnika - Odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću, Policijska postaja Pula tijekom četvrtka zaprimila je prijavu Veterinarskog zavoda Rijeka o zlostavljanju pasa. "Prijava je odmah proslijeđena u rad te je u tijeku provođenje izvida", piše u kratkom odgovoru Vitasović. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ; snimio M. MIJOŠEK)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter