Tri ponude za Plomin C

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je danas da su u drugom krugu nadmetanja za strateškog partnera u izgradnji Termoelektrane Plomin C, koji je danas okončan, stigle obvezujuće ponude tri renomirane svjetske kompanije.

Vrdoljak nije otkrio imena tih kompanija, jer je tako propisano uvjetima natječaja.

Ocijenio je da su ponuđači prepoznali potencijal tog projekta vrijednog 800 milijuna eura, ali i ukupni energetski potencijal Hrvatske.

Slijedi pregovarački postupak, a potpisivanje ugovora s najboljim ponuđačem očekuje se do kraja ove godine, dok bi gradnja trebala početi 2015.

Izbor najbolje ponude očekuje se krajem kolovoza, nakon čega do kraja godine slijede pregovori o detaljima ugovora.

Vrdoljak ističe da investicija od 800 milijuna eura, što je više od ukupne vrijednosti izravnih stranih investicija u Hrvatskoj prošle godine, znači puno za hrvatsko gospodarstvo. 

Tijekom izgradnje očekuje se zapošljavanje stotina, pa i tisuća radnika, kaže Vrdoljak uz napomenu da će puno radnih mjesta biti otvoreno i tijekom eksploatacije i održavanja.

Energetika je jedna od grana na kojoj treba temeljiti gospodarski rast, ističe Vrdoljak. Dodaje da će izgradnja Plomina C, koji bi u pogon trebao ući 2019. godine, smanjiti uvoz energenata, a HEP-u olakšati postizanje pozicije energetskog lidera u regiji.

Termoelektrana Plomin C je projekt izgradnje zamjenskog bloka za prvi blok TE Plomin. Predviđena snaga novog bloka je 500 MW. Početak radova na izgradnji TE Plomin C predviđen je u 2015., a puštanje u pogon 2019. godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter