Tri ponude za kupnju Hajduka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar izjavio je da postoje tri potencijalna kupca nogometnog kluba Hajduk ali da nitko od njih nije naveo konkretni financijski iznosi koji su spremni platiti. 

"Ponude koje sam dobio, a pored američkih poduzetnika tu su i još dvije, nisu klasične ponude u kojima se navode cifra novca koja se nudi za kupnju. Ponude inteligentno sročene i može ih se razmotriti na više načina, tako da je moguće da bi Hajduk dobio 90 posto novca koje bi kupac htio investirati", rekao je Baldasar na današnjoj tematskoj sjednici Gradskog vijeća posvećenoj financijskoj situaciji u Hajduku.

Na traženje više vijećnika da iznese svoje stajalište za prevladavanje teške financijske situacije u Hajduku Baldasar je kazao da postoje tri modela izlazak kluba iz financijske krize. 

"Prvi model je klasična prodaja 56 posto dionica koje su u vlasništvu grada ili dijela tih dionica, drugi je da se mali dioničari udruže i stave na raspolaganje svoje dionice čijom bi se prodajom također mogla namaknuti sredstva, a treći model je dokapitalizacija kluba", pojasnio je Baldasar.

Više diskutanata se izjasnilo protiv prodaje Hajduka na što je gradonačelnik, uz ogradu kako ne favorizira nijedno rješenje, istaknuo da "ako bi došlo do prodaje Hajduka klub bi od toga imao itekakve koristi".

Baldasar je istaknuo kako bi u iduće dvije godine trebalo dati šansu projektu "Naš Hajduk" kojim bi taj klub ostao "narodni klub". Udruga "Naš Hajduk" je sudjelovala u izboru sadašnjeg Nadzornog odbora i uprave Hajduka te bi, po Baldasaru, do kraja mandata tim klupskim tijelima u iduće dvije godije trebalo dati šansu da nastave rješavati financijske poteškoće u Hajduku pošto, kako je rekao, imaju dobar trend.

Predsjednik Uprave nogometnog kluba Hajduk Marin Brbić na današnjoj je tematskoj sjednici splitskog Gradskog vijeća kazao da trenutačno momčad "bilih", u kojoj 37 igrača ima profesionalne ugovore, vrijedi 26 milijuna kuna, te zamjerio Gradu, koji je sa 56,1 posto dionica većinski vlasnik kluba, što u posljednjih pet godina nije ništa ulagao u Hajduk.

"Naša je procjena da momčad Hajduka vrijedi 26 miljuna kuna", istaknuo je Brbić i napomenuo kako je, po podacima od 1. rujna, stvarni dug Hajduka 37,7 milijuna kuna, dok je preneseni dug, koji je nastajao prije 2008. godine kada je klub pretvoren u šporstko dioničarsko društvo, ali i nakon pretvorbe, 127 milijuna kuna.

"Grad Split kao većinski vlasnik Hajduka s 56,1 posto dionica dužan je po zakonu o trgovačkim društvima sudjelovati u 'pokrivanju' dugova", naglasio je Brbić i istaknuo kako će do kraja listopada ove godine Hajduku stići od komercijalnih banaka potraživanje za kredit od 30 milijuna kuna za koje je prošle godine splitsko Gradsko vijeće odlučilo da će biti jamac.

Brbić je upozorio da bi se Hajduk "mogao suočiti s teškom situacijom" ukoliko žurno ne podmiri troškove po tzv. Uefinim kriterijima fer pleja, a oni se odnose na isplatu zaostalih plaća igračima i zaposlenicima kluba.

Jamstvo od 30 milijuna kuna koje je Grad Split dao za prošlogodišnji kredit Hajduka aktivirat će 20 listopada u Hypo banci, a 30. listopada u Privrednoj banci Zagreb (PBZ), najavio je danas splitski dogradonačelnik Goran Kovačević nakon što je gradskom poglavarstvu stigao dopis Hajduka da nije u mogućnosti vratiti taj kredit. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter