Tri nova projekta u Galeriji Fonticus u Grožnjanu

Piko danas i u operi "San ljetne noći"
Piko danas i u operi "San ljetne noći"

Posjetitelje grožnjanske Gradske galerije Fonticus u narednim danima, u tri izložbena prostora, očekuju tri nova projekta koja je na prigodnom otvaranju predstavio voditelj galerije Eugen Borkovsky. Nakon dužeg vremena u Fonticusu su se našli radovi Gail Morris (rođene u Sjevernom Walesu, Velika Britanija), umjetnice koja je u Istri boravila na nekoliko kiparskih kolonija u Marušićima, a tu i ostala još od kasnih osamdesetih. Izložbeni prostor ispunjen je njenim skulpturama, zapravo kameno-metalnim oblicima koji će u posjetitelju buditi različite osjećaje.

Artistička instalacija

- Svi objekti čine cjelinu, smislenu artističku instalaciju. Ritam, zaustavljen na pojedinom radu, nadograđuje se ponavljanjem usvojenog načela na ostalima, uz neke modifikacije. Pred sobom imamo više radova sličnih karakteristika. Kameni dijelovi su često simetrični, skoro dekorativno oblikovani. Češće se segmentiranje, nastavljanje oblika događa fraktalno, na način da manji oblici oponašaju veće, slijedeći niz, do mogućih beskonačnih razlistavanja formi. Svi predmeti su objekti u prostoru, što odaje skulptorski pristup i edukaciju autorice. Ovi umjetnički mišljeni predmeti otkrivaju nam uzburkanu estetiku drugačijeg, drugog, prikrivenog, rekao je Eugen Borkovsky o umjetnici koja se usavršavala u londonskim školama umjetnosti, a izlagala u Londonu, Veneciji, Tajlandu, ali i u našim i slovenskim galerijama. Kamen i metal su njene glavne preokupacije, što je pokazivala i na dosadašnjim izložbama, a bogato znanje često prenosila mlađima na raznim kolonijama i susretima.

U gornjem dijelu galerije Fonticus postavljeni su radovi rovinjske umjetnice Matilde Zanini koji čine dio njenog ciklusa pomalo nostalgičnog naziva Forgotten…(Love letters) ili Zaboravljena…(ljubavna pisma). Bilo je to ujedno i prisjećanje onih koji pamte sada već zaboravljeno dopisivanje poštanskim pismima ili razglednicama. Na to upućuju i istaknuti tragovi poštanskih pečata.

Otisak pečata

- Umjetnica predstavlja kolekciju radova koje na prvi pogled možemo svrstati u granično područje slikarstva, grafike i crteža. Na površinama nalazimo premazivanje, prelijevanje boja učinjeno kistovima ili/i drugim načinima. Autorica tako kreira apstraktne, dramatične osnove za otiske pečata. Svi radovi nose oznaku - otisak poštanskog pečata, trag koji ostavlja struktura hladnog, administrativnog alata. Fingirani tekstovi prolaze preko tonovima razigrane podloge. Znakovitost je očita: zapisi označuju temu dok joj tonovi kolorističkih elemenata daju značenje. Iako nismo u stanju dešifrirati sve zapise, radovi ostaju zanimljivi. Umišljamo kako ćemo vremenom očitati eventualnu poruku i demistificirati rad. Ove radove možemo doživjeti kao upozorenje na manipulaciju kojoj smo izloženi, na krizu kulture, jezika, komunikacije – dodao je Borkovsky o izloženim radovima Matilde Zanini.

Treći projekt zapravo je predstavljanje jednog vrijednog i biografski neobičnog i zanimljivog sugrađanina, grožnjanskog Zagrepčanina (ili obrnuto) – Sulejmana Lelića. Za mnoge će biti jednostavnije reći – Piko. Vlasnik je galerije Antik&Art u kojoj je dolaskom u Grožnjan nastavio svoj hobi prikupljanja starih stvari umjetničke i uporabne vrijednosti. Djelovao je kao radijski, teatarski i filmski glumac te restaurator i staretinar. U Grožnjanu je boravio od 1966. do 1972. godine sudjelujući i raznim kulturnim manifestacijama. U međuvremenu je imao značajnu ulogu u premijernom izvođenju opere "San ljetne noći", a zatim slijede uloge u filmovima "Nikoletina Bursać", "Konjuh planinom", "Odisej", a zatim dolazi film "Sutjeska"… Sudjelovao je u poznatom MASPOK-u što ga je stajalo cijele imovine, morao je otići u Njemačku odakle se vraća u Grožnjan (2006.). Tu je otvorio poznatu galeriju – antikvarnicu, a utemeljitelj je sajma starina u Grožnjanu.

- S veseljem predstavljam aktivnog, pokretljivog, inventivnog čovjeka koji je uspio dosadašnji život podrediti djelatnostima koje voli i koje ga zaista zanimaju. Njegova autorska galerija - antikvarnica u srcu ovog gradića, odlično se uklapa u ideju proširene ponude autorskih predmeta. Njegov mali lokal obiluje atraktivnim povijesnim predmetima kojima je Piko udahnuo novi život, predstavio je Borkovsky tog zanimljivog čovjeka. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter