Tri nonice plesale za Savicentu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Velikim pljeskom i ovacijama brojna je publika, koja se u gradskoj loži u Svetvincentu okupila unatoc pravim, potpuno neocekivanim zimskim temperaturama, nagradila plesacice Zagrebackog plesnog ansambla koje su na Festivalu plesa i neverbalnog kazališta preksinoc premijerno izvele "Tri nonice".

Rijec je plesnom iskazivanju poštovanja, zahvalnosti na gostoprimstvu i dugogodišnjoj uzajamnoj suradnji svim stanovnicima Svetvincenta koji su vec 12. godinu domacini plesacima i drugim umjetnicima iz Hrvatske i širom svijeta. A to plesno "hvala", jezikom koji ne poznaje nikakve barijere, autorski su osmislili Ognjen Vucinic i Aleksandra Mišic, oboje rodeni Puljani koji su kroz pricu triju svetvincentskih nonica, istih onih koji su vec odavno zaštitni znak ovog festivala i koje su vjerojatno jedna od najvjernijih publika, odali svoju pocast.

Odlicne plesacice Sara Barbieri, Aleksandra Mišic i Martina Nevistic svojim pokretima, izrazom i gestom utjelovile su tri žiteljice Svetvincenta - Ljubicu Cikada, Mariju Floris i Ondinu Sirotic. Njihov snimljeni razgovor o svakodnevnim problemima, prijateljstvu, obitelji, sudbinama, ali i receptima za njoke i fuže, plesacicama tijekom izvedbe služi kao neocekivano dobra glazbena podloga te upravo ovdje dolazi do izražaja melodioznost mjesnog govora.

Kroz ples istražuju život u ruralnoj sredini, važnost obitelji, radost i tugu koju zajednicki dijele, svakodnevne kucanske poslove i druge rutinske zadatke kojima se bave žene u jednoj maloj sredini. Posebno je dojmljiva posljednja scena u kojoj se nonice/plesacice nadmecu koja ce spraviti bolje njoke što izaziva salve smijeha u publici.



A osmjeh na licu kod mnogih je izmamila i predstava "Springville" belgijske umjetnice Miet Warlop koja jednostavno osvaja apsurdnom pricom, neobicnim protagonistim i neocekivanim preobratima. Glavni likovi ove duhovite predstave su polu-ljudi i polu-predmeti koji u svom mikrokozmosu pokušavaju pronaci nacin kako uspješno koegzistirati.

Tako su stanovnici Springvilla primjerice pomalo nesretna kartonska kutija, stolic s elegantnim ženskim nogama te pokvareni elektricni ormaric koji cijelo vrijeme frca iskre. U njihovom svijetu nema logike, apsurdi se susrecu na svakom koraku, a odnosi su disfunkcionalni, što se zapravo u širem smislu i ne razlikuje od „uredenog" društva u kojem živimo.

Scenom dominira kartonska kucica koja zajedno sa svim ostalim rekvizitima i likovima na kraju biva potpuno uništena ostavljajuci tako mogucnost pocetka novog života iz zrelih temelja. Ova je predstava još jedan predstavnik tzv. teatra objekta na koji je ove godine stavljen festivalski akcent.

Pohvale idu izvodacima - Nele Keukelier, Sofie Durnez, Arend Pinoy, Seppe Baeyens, Laura Vanborm i Miet Warlop, koji su odlicno utjelovili polu-likove.

Publika u Svetvincentu sinoc je imala priliku pogledati i predstavu "Metar 70 i nešto" Zagrebackog plesnog ansambla koju autorski potpisuju Andreja Široki i Iva Korencic, a izvodi Ivana Pavlovic. Prica je to o odrastanju i problemima kojima se suocavamo u tom razdoblju života. Otvorenom, bijelom scenom u potpunosti dominira naizgled fragilan i djecje zaigran, a istovremeno i vrlo žestok pokret dojmljive Ivane Pavlovic koja malo koga ostavlja ravnodušnim.


Podijeli: Facebook Twiter