Tri ministarstva našla novac za barokomore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za potrebe zbrinjavanja unesrecenih ronioca ministarstva mora, turizma i zdravstva ove ce sezone osigurati potrebna sredstva za osiguranje pripravnosti barokomora izvan radnog vremena u Puli, Crikvenici i Dubrovniku, priopcilo je jucer Ministarstvo mora.

U priopcenju stoji da je na prekjucerašnjem sastanku u ministarstvu, koji je vodio državni tajnik Mario Babic, zakljuceno da ce se sredstva za pripravnost barokomora izvan radnog vremena, buduci da ih nije osigurao Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, osigurati u okviru proracunskih stavki triju ministarstava, a ugovore o placanju pasivnog dežurstva u barokomorama sklapat ce Ministarstvo zdravstva.

Na sastanku, kojem su nazocili predstavnici ministarstava mora, zdravstva, obrane i turizma te pulske poliklinike Oxy, predstavnici Ministarstva obrane kazali su da rade na punoj pripravnosti barokomore u Splitu za potrebe ronioca u ovoj sezoni.

Tim je raspletom dogadaja oko barokomora, koje su nužne u hitnim slucajevima spašavanja ronioca, djelomicno zadovoljan dr. Mario Franolic iz poliklinike Oxy, koja zapravo jedina na Jadranu trenutno raspolaže barokomorama i to u Puli, Crikvenici i Dubrovniku. On je ujedno i pokrenuo citavu pricu kada je vidio da je vrag odnio šalu, odnosno da svi peru ruke od spašavanja ronilaca te citavu financijsku pricu oko toga i dežurstva prebacuju na jednu privatnu polikliniku.

- Naša je inicijativa da se riješi problem urodila plodom. Medutim, nije sve riješeno. To je gašenje požara za ovu sezonu jer je stanje postalo kriticno. Prošli tjedan bili smo toliko optereceni da nismo više fizicki mogli raditi. Što ako se onda desi nesreca? Uz to, ne možemo biti u pripravnosti pola godine. To je neljudski i nije zakonski, istice ovaj lijecnik koji se takoder bavi ronjenjem, ali i nekim drugim ekstremnim sportovima.

Ispricao je da je još prije deset godina prema nadležnim službama krenuo s projektom pod nazivom "Zlatni sat" kojim bi se konacno riješio ovaj problem - svaki ronilac bio bi u barokomori sat vremena i to državu ne bi ništa koštalo. Naime, uz uvodenje obaveznog osiguranja ronilaca, kojim bi se pokrio trošak u slucaju da mu se desi nesreca i da hitno mora u barokomoru.

- Svi su uvijek imali rijeci hvale za taj projekt, ali uvijek bi nam rekli da su oni kriva adresa za primjedbe. I tako vec deset godina. Time bi svaki ronilac bio osiguran. Odatle bismo generirali novac ne samo u pripravnost, nego i za sve troškove oko uporabe helikoptera ili brodova.

Za ostalo ronilac ima svoje osiguranje ili HZZO. Do 2008. taj se problem rješavao preko ronilackih iskaznica, pa je novac skupljen od njih išao u pripravnost. Medutim, one su tada ukinute zbog nekih malverzacija i nisu nadomještene nicim drugim, a mi smo ostali prepušteni samima sebi, kaže Franolic te dodaje da od onda taj posao odraduju svojim novcem.


Podijeli: Facebook Twiter