Tri milijuna od legalizacije u komunalno uređenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja najavljivano je da će na poslovima legalizacije bespravno izgrađenih objekata nova radna mjesta moći otvarati i lokalna samouprava, ali je onda osnovana državna Agencija koja je zaposlila 160 ljudi. U nadležnom uredu u Istarskoj županiji, koji je dosad riješio tek 10 posto zahtjeva, kažu da su morali poništiti natječaj za zapošljavanje, jer im po predmetu u prosjeku ostane tek 500-tinjak kuna, a nova radna mjesta povećala bi ukupna izdvajanja za plaće koja ne smiju prelaziti 20 posto županijskog proračuna.

Evo što na to kaže ministrica graditeljstva i prostornog planiranja Anka Mrak Taritaš.

- Županija je mogla na legalizaciji zaposliti ljude na ugovor o djelu ili na određeno vrijeme jer je riječ o poslu ograničenog opsega. U ovom je slučaju prvi put zakonom određeno da je 20 posto prihoda od legalizacije namijenjeno radu nadležnog županijskog ureda. Ostalih 30 posto ide općinama i gradovima gdje se događala bespravna gradnja, a 50 posto u državni proračun.

- Kad je riječ o Istarskoj županiji, prema podacima iz Fine od 27. lipnja, iz legalizacije je uspjela uprihoditi dva milijuna kuna, a mogla ih je koristiti samo za rad ureda. Što više predmeta riješi, više će dobiti novca za potrebe svog ureda. Taj se novac ne može trošiti ni za jednu drugu namjenu. Ako je prosječna bruto plaća 100 tisuća kuna godišnje, ta dva milijuna pokrila bi plaće 20 novozaposlenih. Ako Županija ne želi provoditi te postupke, preuzet će ih Agencija, no svima bi nam u interesu trebalo biti to da se predmeti riješe što prije.

- Vi znate da su u Istri čitava naselja građena ilegalno, u šumama, uz more, daleko od uređenih naselja, pa je najavljivano da će se novcem od legalizacije infrastrukturno urediti ti prostori…

- Ako je Istarska županija dobila dva milijuna kuna, onda su općine i gradovi u Istri uprihodili oko tri milijuna kuna od legalizacije i s tim trebaju početi komunalno opremanje. Taj je dotok novca kontinuiran. I mi ćemo jednako tako, nakon što s ovih 50 posto obnovimo Slavoniju i vidimo koliko će ostati ili još trebati novca, od prihoda ubranog na legalizaciji pomoći komunalno opremanje pojedinih općina i gradova.

- Gradovi u Istri imaju dobro prolazno vrijeme, među najboljima su u zemlji po brzini rješavanja zahtjeva za legalizaciju.

- Da, svi su gradovi odlični, plasirani su vrlo visoko, no čini mi se da u Županiji otpočetka ovaj projekt nije bio prihvaćen. Državna Agencija će preuzeti predmete koji ostanu neriješeni jer postoji rok u kojem svi građani u Hrvatskoj moraju dobiti legalizaciju. Jedan je od najvažnijih uzroka bespravne gradnje sporost izdavanja dozvola pa bi se moglo tumačiti da Županija ustvari pomaže novu bespravnu gradnju. (Duška PALIBRK)

CIJELI RAZGOVOR ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter